Érdekességek az emberi szívről

A szív nem más, mint a vérkeringésünk központjában található izmos aortapumpa, ami percenként 60-80-szor húzódik össze, így tartva fenn a vérkeringésünket. Folyamatos munkája biztosítja testünk valamennyi pontjának a vérellátását. Amennyire tényszerűek ezek a sorok, annyi romantikus kép tartozik a szívhez, ami a szerelmes álmodozásokkal ellentétben valójában értünk dobog. Összegyűjtöttünk számodra néhány érdekességet, ami okot ad arra, hogy jobban megbecsüld.

emberi-sziv-egeszsegugyelet-nagy

 • A Mayo Klinika kutatásai alapján publikált becsült adatok szerint, egy egészséges felnőtt ember szíve percenként 60-100 dobbanás között teljesít. Ebből tudni lehet, hogy egy egészséges ember szíve naponta 100.000-szer, az átlagos élettartam alatt pedig 2 milliárd 500 millió alkalommal dobban.
 • Hazánkban évente 10.000 feletti a száma azoknak a haláleseteknek, amelyeket szívroham okoz, a világban pedig 7,1 millióan vesztik életüket évente emiatt.
 • A tartósan magas és kezeletlen koleszterinszint a szív-és érrendszeri betegségek egyik oka.
 • A túl kevés kálium se jó a szervezetnek, mert ez szívritmuszavarhoz, alacsony vérnyomáshoz és szapora pulzushoz vezethet.
 • Az újszülötteknek a leggyorsabb a szívverésük, ami percenként 70-190 dobbanást jelent.
 • 1982-ben ültettek be először műszívet, amit egy seattle-i fogorvos kapott.
 • Ha hetente 5-6 alkalommal fogyasztasz diót, mogyorót, és egyéb olajos magvakat, minimum egy maréknyi mennyiséget, azzal nagymértékben csökkentheted a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
 • Több egészségügyi témában végzett kutatás is kimutatta, miszerint más napokkal szemben a hét első napján gyakoribb a szívinfarktus. Azt is feltárták, hogy a férfiak esetében a hétfőn bekövetkező szívinfarktus 20%-kal, míg a nők esetében 15%-kal magasabb.
 • Évtizedekig a szívet tartották felelősnek az érzelmeinkért, később kutatások hatására ezt a szerepet az agyunk kapta meg. Néhány éve egy kutatócsoport munkájának köszönhetően azonban kiderült, hogy a szív befolyással van az agyra, és a köztük lévő kommunikáció kétirányú. Ez hatással van szerveink működésére és életminőségünkre is. A szíved „kommunikál”, méghozzá azáltal, hogy felgyorsul, vagy éppen lassul a működése, valamint az idegrendszer közvetítésével és a hormontermelés változásaival is.

sziv-egeszsegugyelet-nagy-ok

 • Nem baloldalon van a szíved, hanem középen, a mellkas közepén helyezkedik el.
 • 1816-ban egy francia háziorvos, név szerint Théophile Laennec összetekert újságot használt arra, hogy egyik női betege szívét meghallgathassa. Ez volt a világon az első „sztetoszkóp”.
 • Kutatások szerint, a férfiak kopaszodása összefüggésbe hozható a szívbetegséggel. Ha a fej teljes hosszában hullik a haj 23%-kal nő a szívbetegségek kockázata, teljes hajhullás esetén ez 36%-ra emelkedik. Ha a kopaszodás magas koleszterinszinttel és magas vérnyomással is társul, akkor a kockázat még nagyobb.
 • A szív egyedi az átültetés kapcsán is, mivel ez az egyetlen szervünk, amit nem lehet átültetni, miután a vérkeringés leállt. Így a dobogó szív a kivétele után, régen jégbe került, és még 4 órán keresztül beültethető maradt. Ma már speciális tárolók révén, akár 12-15 óráig is tudják tárolni a beültetés előtt.
 • A női szív gyorsabban ver, mint férfiszív. Körülbelül hat ütéssel többet dobban percenként. Ezt a két nem szívének méretbeli különbségével is magyarázzák, mivel a férfiszív 25%-kal nagyobb, így egy dobbanás alatt több vért pumpál, mint a nőké.
 • Tévhit, hogy a tüsszentéstől megállhat a szív? Amikor hapcizunk, akkor nagyobb nyomás keletkezik a mellkasunkban, és ez hatással van a vér áramlására is a szívünkben. Egy rövid pillanatra megváltozhat a vérkeringés ritmusa, de tévedés azt hinni, hogy a szív ilyenkor kihagy egy ütemet.
 • Ha egy zene gyorsabb, mint a 60 ütem per perc, megemeli a vérnyomást és a szívünk ritmusát is. A hangerő és a gyorsaság teszi ezt, a zene műfajától, stílusától függetlenül.
 • Jó kedvvel védheted a szíved, mert ha nevetsz, az normalizálja a vérnyomásodat, ellazítja az érfalakat, amiken keresztül így több vér juthat el a test, különböző területeire.

Öthetes korban már dobog a magzati szív, és utána meg sem áll, amíg élünk. Sokat köszönhetünk neki, ezért tőlünk is több figyelmet érdemel. Óvd meg szívedet a betegségektől, és fektess hangsúlyt a megelőzésre még időben!

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

13 élemiszer az egészséges szívért

A táplálkozás a szívünk egészségének megőrzése szempontjából is roppant fontos. Vannak olyan élelmiszerek amelyek szívünknek különösen előnyös, kedves tulajdonságokkal bírnak. Lássuk!

Vélemény, hozzászólás?