Vegyük komolyan a gyermek fájdalmát

Június első keddje a németországi Fájdalomtársaság kezdeményezésére lett a fájdalommegelőzés napja. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakozik a Bethesda Gyermekkórházban működő, az országban egyedülálló szemléletmóddal létrehozott Fájdalomambulancia. Az itt dolgozó szakemberek felhívják a figyelmet arra, hogy a krónikus fájdalom valóságos kórkép, amelyre komplex szemlélettel keresnek megoldást az érintett gyermekekkel és családjaikkal közösen.

A fájdalommegelőzés napján a Bethesda Gyermekkórház ismeretterjesztő posztokkal, cikkekel, videókkal mutatja be a krónikus fájdalom kórképét, a fejfájás különböző formáit, a lehetséges kiutakat. A kórházban működő Fájdalomambulancia munkatársai ebből az alkalomból telefonos tanácsadást is tartanak fájdalommal, krónikus fájdalommal kapcsolatban gyermekeknek és szüleiknek.

Ahogy Dr. Major János, fájdalomterapeuta szakorvos fogalmaz „a tudományos kutatások szerint 60.000 tizenéves gyermek él Magyarországon napi szinten súlyos, az életminőséget súlyosan rontó krónikus fájdalommal.

Ez nagyon gyakori probléma, mégis kevesen veszik komolyan, pedig jelentős javulást lehet elérni az összetett terápiával. Krónikus fájdalomnak az állandó vagy gyakran visszatérő, három hónapja fennálló fájdalmat nevezzük. A házi gyermekorvosok gyakran találkoznak látszólag ismeretlen eredetű fájdalommal rendelkező, rendszeresen visszajáró betegekkel. Gyakran előfordul, hogy a gyermek és a szülők az alapos kivizsgálások vagy szakorvosi konzultáció után sem kapnak magyarázatot a fájdalom okát illetően. A leggyakoribb panasz a fejfájás, a hasi fájdalom, illetve a hátfájás. Ezeken kívül a krónikus fájdalom számtalan formában jelentkezhet.”

Dr. Gyimesi-Szikszai Andrea, gyermekneurológus hangsúlyozza, hogy „A krónikus fájdalom kezelésének első lépcsője az alapos testi kivizsgálás, azonban az ésszerűség határain belül, hiszen a túlzásba vitt orvosi vizitek sokszor fenntartják a fájdalmat. Mivel a krónikus fájdalom kialakulásában és fenntartásában fontos szerepe van lelki és szociális síkon zajló folyamatoknak is, ezért a diagnosztikának ezekre is ki kell terjednie. Ezután kezdődhet a terápia, aminek célja a stresszt okozó szituációk vagy élethelyzetek feltárása, az aktivitás, testmozgás fokozása és felborult napirend és az oktatásban való részvétel visszaállítása. Ebben a gyermekorvoson kívül fontos a pszichológus vagy pszichiáter, családterapeuta bevonása. Súlyos esetben fájdalomterápiás ambulancia felkeresése javasolt. A terápia célja, hogy (az esetleges szervi betegség kezelése mellett) a fájdalmat fenntartó érzelmi és szociális tényezők, valamint viselkedésformák megszűnjenek.”

A Fájdalomambulancián fájdalomterapeuta szakorvos, gyermekneurológus, gyermekgyógyász, aneszteziológus, gasztroenterológus, pszichiáter, pszichológus, családterapeuta és gyógytornász segíti közös kivizsgálással, felméréssel az állandó fájdalommal élő gyermekek kezelését. Ez a komplex látásmód teszi lehetővé, hogy feltérképezzék a fájdalom testi, lelki és szociális síkját, ugyanis a fájdalom rendkívül összetett, individuális érzet, melyet nehéz külső eszközökkel mérni. A kórház szakemberei ugyanezzel a komplex szemlélettel foglalkoznak a nemrég indult poszt-covid ambulanciára érkező gyermekek fájdalomtüneteivel is.

Magyarországon elsőként a Bethesda Gyermekkórház fájdalomambulanciája vezette be nemrégiben a speciális kvantitatív szenzoros tesztet, a gyermek szubjektív „fájdalomérzetének” pontosabb megismerésére, illetve a háttérben álló érzékelési folyamatok felderítésére szolgáló készüléket, melyet több millió forintos beruházással szerzett be a kórház.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Gyermekkórházi alapítványt támogathatsz.

SOK KICSI SOKRA MEGY!

Közel fél éve fogadja a rászoruló családokat a Bethesda Anyák Háza. A széleskörű társadalmi összefogásnak …

Vélemény, hozzászólás?