Minden 4. rákos megbetegedés mögött áll

A dohányzás felelős a rákos megbetegedések 27%-ért, ezért az EU célja, hogy 2040-re az emberek kevesebb mint 5%-a dohányozzon.

Hazánkban is komoly gondot jelentenek a dohányzás okozta megbetegedések. A Magyar Tüdőgyógyász Társaság felmérése alapján, az elmúlt években a férfiak körében csökken, a nőknél viszont emelkedik a rendszeresen dohányzók száma.

Bogos Krisztina tüdőgyógyász-onkológus, az MTT OSZ vezetőjének a tapasztalata szerint a dohányosok átlagosan 7 évvel rövidebb ideig élnek, mint a nemdohányzók. Azt is kiemelte, hogy a hevített termékek használata sem megoldás, mert azok is károsak a tüdőre, szív- és érrendszerre, és nem bizonyított, hogy ne lennének rákkeltőek.

Sztella Kiriákídisz, az Európai Bizottság egészségügyért felelős biztosa a dohányzásmentes világnap alkalmából közzétett sajtóközleményében tájékoztatott, hogy a rákos megbetegedések 27%-a a dohányzás miatt alakul ki. Felhívta a figyelmet, hogy mivel a dohányzás a legelkerülhetőbb egészségügyi kockázat, az EU ambiciózus stratégiát javasol annak visszaszorítása érdekében. Az általuk begyűjtött statisztikai adatok azt mutatják, hogy a leszokni próbálók nem kapnak elég segítséget.

Célul tűzték ki, hogy az EU-ban 2040-re az emberek kevesebb mint 5 % dohányozzon, amihez a jelenlegi adatokhoz szerint 20%-os csökkenés szükséges. A biztos véleménye szerint, ha a dohányzásról leszokni vágyók megfelelő segítséget kapnak, és sikerül leszokniuk, akkor már legalább a felére csökkenne a dohányzók száma az Európai Unióban.

A szakértő arra is rámutatott, hogy a koronavírus-járvány okozta halálesetek 50%-kal nagyobb arányban sújtották a dohányosokat, így ez a veszély milliókat késztethet a leszokásra.

Kiriákídisz közleményében felhívta az uniós tagállamok figyelmét, hogy a dohányzásra vonatkozó uniós jogszabályokat eredményesebben hajtsák végre, különös tekintettel a kiskorúaknak történő értékesítésre és a dohányzásról való leszokásra irányuló kampányokra.

Forrás: MTI, Házipatika

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A leggyakoribb bőrrák típusok 5 fontos jele

A bőrrák kapcsán a legtöbben a melanomára asszociálnak, pedig a betegségnek több különböző fajtája van. A 3 leggyakoribb a bazális karcinóma, az elszarusodó laphám, és a melanoma.

Vélemény, hozzászólás?