Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Hogyan lehet tartós a fogyásod?

A kulcs: 12 hónapig ne engedd vissza a kilókat!

A „türelem rózsát terem”- elv a kulcs a fogyókúrák esetében is, mert bár különböző napos vagy hetes diétákkal átmenetileg meg lehet szabadulni kilóktól, ám a tartós hatás érdekében legalább 12 hónapig kell megtartani a súlyunkat, derül ki egy friss kutatásból.

Hatékonyabbá tehető fogyás.

A rövid koplalások után a szervezet hamar visszaépíti a leadott kalóriákat, ez az alapvető túlélési ösztönből fakadó tápanyag-raktározási mechanizmus miatt történik. Most egy friss dán kutatás szerint kijátszható ez az ösztön, csak 12 hónapra van szükség hozzá. A Koppenhágai Egyetem orvosbiológiai karának kutatásában 20 túlsúlyos résztvevőnek 8 héten keresztül kellett betartania egy levesekből és különböző tápláló turmixokból összeállított diétát.

Átlagosan 12 kilót fogytak ettől. Az igazi feladat ezután következett: 44 hétig meg kellett tartaniuk a fogyás utáni súlyukat. A kutatók három molekulát találtak, amely befolyásolja az emberek éhségérzetét és azt, hogy mennyit esznek.

Tedd hatékonyabbá a fogyást.

Evés után a GLP-1 és PYY hormonoktól elmúlik az éhségérzet, viszont egy ghrelin nevű éhségérzetet kiváltó hormon azonnal működésbe lép, miután a megevett étel emésztése megtörténik, és a tápanyagok a véráramba kerülnek. A túlsúlyos személyek szervezetében ezek a hormonok úgy termelődnek, hogy tovább érzik magukat éhesnek, ezért nehezebb visszafogniuk az evési vagy a nassolási vágyukat.

Ám, ha 12 hónapig tudják tartani a súlyukat ez a természetes mechanizmus felborul, és ezután a szervezet könnyebben küzd meg az éhségérzettel, mert az éhségért felelős hormonok termelődése megváltozik.

Azaz sokkal egyszerűbben megszabadul az állandó éhségérzettől, és falási rohamoktól az, aki 1 éven keresztül tartani tudja a kiválasztott diétáját, és nem engedi vissza a leadott kilókat.

„Olyan nehéz az éhségérzet ellen harcolni, mintha drogfüggőség ellen küzdene az ember. 50 évvel ezelőtt még könnyebben működtek a rövidebb fogyókúrák is, viszont mára már annyiféle, és olyan mennyiségű élelmiszer van körülöttünk, hogy akár egyfolytában ehetünk.

Ezzel a kutatással viszont bebizonyítottuk, nem szabad feladni, mert ha 1 évig nem hízzuk vissza a leadott kilókat, akkor a szervezetünk átáll, és utána már sokkal könnyebb lesz.” – nyilatkozta a The Times-nak a kutatás vezetője, Signe Sorensen Torekov professzor.

Forrás: The Times, dailymail.co.uk, divany.hu,

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Vashiány: étrendi, vagy már gyógyszeres pótlás?

Gyakori probléma a vashiány, és a vashiányos vérszegénység, ráadásul sokszor nagyon kellemetlen, és zavaró tüneteket okoz. Enyhébb esetben elég az étrendre odafigyelni, súlyosabb mértékű vashiány esetén szükséges a gyógyszeres pótlás. Dr. Fehér Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ belgyógyásza ismerteti a tudnivalókat.

Vélemény, hozzászólás?