Ezeket az ételeket iktasd ki a vacsoraterveidből

A tavaszi fáradtságon a vitaminokon túl a megfelelő mennyiségű pihenéssel is úrrá lehetünk. Gondoltad volna, hogy az utóbbiban gyakran az étkezésed akadályoz meg? Valószínűleg nem szorul magyarázatra, ha egy kiadós vacsora után, éjjel egy szakadékba hajtunk az autónkkal. Persze csak álmunkban. A zsíros és túl fűszeres ételek elkerülésével a rémálmaink is csökkenthetők. Ahogy a cukros nassokat is érdemes elkerülni, mert ezek sem segítik a jó alvást.

A pihenés a szervezet regenerálódása miatt roppant fontos. Sokat tehetsz érte, ha elalvás előtt 4-6 órán belül már kerülöd az említett élelmiszertípusok fogyasztását. Cikkünkből megismerheted a 4 legmeglepőbb álmatlanságot okozó ételt. Ezeket iktasd ki a vacsoraterveidből a táplálkozási szakértők szerint.

Sajtok

Egy adag sajt nem több, mint egy vékony szelet vagy néhány kocka. Sokan azonban ennél jóval többet falatoznak belőle egy-egy alkalommal. Ha ezt elalvás előtt teszed, nem fogsz sokat pihenni. Az olyan zsíros sajtok, mint amilyen a cheddar, a svájci vagy a kék sajt,  és a parmezán, különösen lefekvés előtt állítják kihívás elé az emésztésünket. Emellett, ha közvetlenül étkezés után fogyasztjuk őket savat és gyomorégést okozhatnak. Érdemes a sajtokat is 4-6 órával korábban elfogyasztani. Ha közvetlenül lefekvés előtt tejterméket kívánunk, jobb alternatíva erre aminosav triptofán tartalma miatt egy pohár langyos tej, ami segíti, nem pedig akadályozza az alvást.

Étcsokoládé

Elérkezett az esti desszert ideje? Úgy gondolod, hogy egy kocka étcsoki egészségesebb, mint egy szelet torta? Igazad van, elalvás előtt azonban az étcsokoládé a kockázatosabb választás. A keserű csokoládé koffeint tartalmaz, ezért serkentő hatású, ami nehezíti az elalvást. Két kocka étcsokoládé körülbelül egy csésze kávé koffeintartalmának egynegyedét, egy csésze zöld vagy fekete tea felét teszi ki. Általánosságban elmondható, hogy a koffein kiküszöbölése a szervezetünkben 6-10 órát vesz igénybe, ezért étcsokit érdemes 10 órával a lefekvést megelőzően fogyasztani. Helyette jó alternatíva lehet a dió rágcsálása, ami melatonin tartalma miatt álmosít.

Marhahús 

Tény, hogy a marhahús kiváló fehérje- és vasforrás, de hamburgerben fogyasztva eltart egy darabig, míg megemésztjük, ezért lefekvés előtt nem ajánlott, maximum 4 órával korábban. Helyette inkább fogyassz grillezett csirkét vagy pulykamellet, mert ezek kevésbé megterhelők.

Felvágottak és feldolgozott húskészítmények

Ha a vacsorád részét képezi egy kis felvágottas vagy füstölt sonkás szendvics, akkor jó ha tudod, hogy ezek az élelmiszerek magas nátriumtartalmuk miatt szomjasabbá tesznek. Elalvás előtt pedig nem szerencsés sokat inni, mert a fürdőszobai utak szakaszossá teszik a pihenés folyamatát. A magas nátriumtartalmú szendvicsek helyett, készíts mogyorókrémeset, ami anélkül segít elűzni az éhséget, hogy szomjasabbá tenne.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A leggyakoribb enzimhiány okai, tünetei, diagnosztizálása

Vannak bizonyos élelmiszerek, amik nélkül szinte el sem tudjuk képzelni a reggelit, ebédet vagy a vacsorát. Ilyen a sajt, a tej, a vaj… De mi történik akkor, ha a szervezetünk képtelen megemészteni a tejtermékeket? Ezt az állapotot nevezzük laktózérzékenységnek.

Vélemény, hozzászólás?