A szellemi leépülés hátráltatható

Az értelmi hanyatlás első jeleinek megjelenése után már nincs megállás, csak egyre rosszabb lesz. Vagy mégsem?

A szellemi leépülésről

A demencia, vagyis az értelmi képességek lassú, folyamatos, és egyre súlyosbodó hanyatlása, mely során az emlékezés, a gondolkodás, és az ítélő- és tanulási képesség károsodik. Az érintett maga nincs is annyira tisztába a folyamattal, mint a környezete, akik tanúi a leépülésnek. A demencia kialakulásának legfőbb kockázati tényezője az életkor, ezért időseknél alakulhat ki leggyakrabban.

Miután megindul a folyamat, idővel a hanyatlás olyan mértékűvé válik, hogy a beteg nem tudja magát ellátni, és kommunikációra sem lesz képes. Könnyen kialakulhat nála depresszió, alvászavarok, felborul az alvás- és az ébrenlét természetes ciklusa, előfordulhatnak üldöztetéses téveszmék, szorongás. A jól ismert Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb oka, ami hatására az egészséges agyszövet elsorvad. Fontos, hogy az időskor nem feltétlenül jár demenciával!

Vannak kutató-orvosok, akik szerint a folyamat jelentősen lelassítható, vagy a már a demens személy állapotában jelentős javulást lehet elérni!

Kobalamin (B12-vitamin) és a szellemi egészség

2010-ben jelent meg egy finnországi tudományos kutatás tanulmánya, amelyben egyértelmű összefüggést találtak, az aktivált B12-szint, illetve a szellemi teljesítőképesség között. Az Alzheimer-kóros páciensek vérmintáiban, savóiban jelentősen alacsonyabb volt az aktivált B12-szint, mint a szellemileg egészséges társaiknál. 

A B12-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik az agy, és a központi idegrendszer működésében, továbbá a vérképzés folyamatában. Az emberi szervezet maga nem képes előállítani, természetes módon pedig kizárólag állati eredetű élelmiszerekkel, főleg a májjal, hússal, tojással, és tejjel lehet hozzájutni. 

A kobalamin egyébként egy olyan ősi vegyület, amelynek szintézisére gyakorlatilag a baktériumok, és a gombák is képesek, és szüksége van rá minden állati típusú élőlény szervezetének, mert központi szerepet játszik a sejtszaporodásban, és a sejtek optimális működésében is.

A B12-vitamin felszívódása a gyomorban kezdődik, és a vékonybél utolsó szakaszában fejeződik be, fontos hozzá a jó gyomorműködés, és a jól működő emésztőrendszer.

30 éves kor után a gyomor olyan elváltozásokon megy keresztül, mely miatt egyre kevésbé tudja kinyerni a megfelelő élelmiszerekből a szükséges B12-vitamin mennyiséget. Egyre kevesebb kobalamin fog tudni hasznosulni, és szépen lassan kiürülnek a szervezet B12-vitamin raktárai.

Jó tudni:

Mivel a B12 fontos szerepet játszik az agy, és a központi idegrendszer működésében, és a vérképzés folyamatában, ha nincs is jele a szellemi leépülésnek, idős embereknél akkor is igen hasznos a pótlása. Olyan metilációs folyamatokat indít el a sejtekben, melyek jobb hangulatot, erőnlétet, és pihentetőbb alvást is eredményeznek.

Személyes történet: gyakorlatban a B12-vitaminkúra hatása

Dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvos személyes tapasztalata miatt kezdett el behatóbban foglalkozni a demencia, és az Alzheimer-kór kérdéskörével, és lehetséges orvoslásukkal.

„Édesapám rövid pár év alatt gyors szellemi hanyatláson ment keresztül – a demencia olyan fokáig, hogy már kommunikációra sem volt képes és önmagát sem tudta ellátni. Ebben az időszakban olvastam először a nagy mennyiségű B12 esetleges hasznosságáról, meglehetősen komplikáltan, de végül sikerült beszereznünk, és már két-három hét után döbbenetes hatást tapasztaltunk: édesapám felkelt az ágyból, elkezdett velünk beszélgetni, sétált, emlékezett, éjjel aludt, nappal fenn volt, jókedvű lett és nem szorongott”– mesélte Dr.Bezzegh.

A demencia gyógyítása orvosi feladat, azonban a gyógyszerek mellett adott táplálék-kiegészítők segítségével a kiürült B12-vitamin raktárak feltölthetőek (B6-vitaminnal, és folsavval (B9-vitamin) kiegészítve hatékonyabban), ezáltal enyhíthetőek a hiány okozta tünetek. Lassulhat a leépülés tempója, vagy akár évekkel kitolódhat a szellemi hanyatlás kezdete, vagy, mint a Doktor úr személyes történetében, akár javíthat is a demens személy állapotán.

Forrás: WEBBeteg

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

7 tanács, hogy ne csak eljárjon az idő feletted

Vannak olyan módszerek, melyekkel szépen gyarapíthatjuk az éveink számát. A testmozgás, az étrend, az életmódbeli tényezők fontosabb szerepet kaphatnak a „szépen öregedés” folyamatában, mint a genetika. Ez a 7 tanács, amit cikkünkben olvashatsz segíthet benne.

Vélemény, hozzászólás?