Ezeket érdemes tudni a PET-CT vizsgálatról

A PET-CT berendezéssel végzett diagnosztika egy olyan nagy érzékenységű vizsgálati módszer, ami már akkor figyelmeztethet kóros elváltozásra, amikor a daganatos megbetegedést a hagyományos módszerek még képtelenek feltárni. Az ideg- és elmebetegségek kezelésében is fontos szerepet játszik. Sok tekintetben életmentő vizsgálat.

Jobb, ha előbb tudsz a PET-CT előnyeiről, mint később

Ahogy szinte valamennyi megbetegedésről elmondható, hogy elsőként annak a szervnek a működését érinti, amit megtámad, úgy igaz ez a daganatos elváltozásokra is. Elsőként az érintett szerv működésében keletkezik hiba, majd ez fokozatosan terjed ki – mintegy funkcionális zavart okozva – a szervezet egyéb területeire. A pozitron emissziós tomográfia (PET) a számítógépes tomográfiával (CT) karöltve, már a szervek deformációja (anatómiai, méretbeli, alaki változásai) előtt képes a rákot jelző biokémiai és anyagcsere-változások kimutatására. A korai stádiumban diagnosztizált daganat hatékonyabban győzhető le.

A PET-CT révén nemcsak a kórkép állítható fel, de a rák korai felismerése vagy kizárása is lehetségessé válik, ahogy a jó- és a rosszindulatú daganatok egymástól történő elkülönítése is. A stádium-besorolásra (vagy annak újraértékelésére) szintén alkalmas a vizsgálat, így megállapítható a daganat kiterjedtsége, az áttétesség mértéke. Továbbá segíti az orvosok munkáját a terápia hatásfokának kontrolljában, a maradvány-elváltozások diagnózisában, ahogy a szövettani mintavétel vagy a sugárterápia helyének kijelölésében is.

Amitől több a PET-CT, mint az egyszerűbb CT-vizsgálatok

A PET-CT jelenleg a legkorszerűbb diagnosztikai megoldás a daganatosság vizsgálatában, melyben két módszert alkalmaznak egy időben: a PET és CT technikát. A korábban alkalmazott képalkotó eljárásokkal (CT, ultrahang, MRI) szemben a PET-CT a szervek szerkezetén, elhelyezkedésén túl arról is képes tájékoztatást nyújtani, hogy a látott kép rossz- vagy jóindulatú folyamatokat ábrázol-e. Erre a korábbi vizsgálati módszerek önmagukban nem alkalmasak.

Az alábbi orvosi területeken alkalmazzák jelenleg a PET-CT-ét: az onkológiában, az ideg- és elmegyógyászatban. A rosszindulatú kórok feltárására végzett vizsgálatok valamennyi PET/CT vizsgálat közül 85-90 százalékot tesznek ki.

Megtöbbszöröződött gyógyulási esélyek/ Kényelmetlen beavatkozásoktól kímélhet meg

A PET-CT nagyfokú érzékenységének, gyorsaságának, a kiváló képminőségnek köszönhetően rövid időn belül, minimális sugárterhelés mellett juthatunk életmentő eredményekhez. Ezáltal a kezelési költségek is lecsökkenthetőek, miközben jelentősen nőhet a gyógyulás esélye. Amellett, hogy az eljárás gyors és biztonságos, olyan többletinformációkat is kínál, melyek révén akár megkímélhet az egyéb kellemetlen beavatkozásoktól (pl. műtétek, kemoterápia) is. 2006 – óta az OEP által finanszírozott vizsgálatok között is megtalálható a PET-CT.

Fontos részletek a vizsgálat előtt

  • Várandósság esetén a PET-CT vizsgálat nem végezhető el, ugyanakkor a szoptatás idején alkalmazható a módszer.
  • Cukorbetegek esetében a vizsgálatot megelőzően a vércukorszintet közel normális szintre kell csökkenteni. Ebben az esetben 4 órával a vizsgálat előtt nem ehet. Gyógyszereket, inzulint beadhatja. Csak szénsavmentes vizet fogyaszthat, semmi mást.
  • A vizsgálat előtt 6 órával már nem szabad enni, de cukor- és szénsavmentes folyadékot bőven kell fogyasztani.
  • A felvételek készítése 60-120 perccel a vizsgálati anyag beadása után kezdődik és 5-30 percig tart. A vizsgálat végeztével akár azonnal munkába állhat a páciens, mert a PET-CT nem megterhelő, ezért nem követi lábadozási idő.
  • Sugárkezelés után csak 8 hét elteltével, kemoterápiás kezelés után csak 4 hét elteltével végezhető.
  • Bármilyen műtét után csak 6 hét elteltével végezhető.
  • CT vizsgálat után 1 hónapon belül nem ajánlott.
  • A vizsgálat után 16 év alatti gyermekkel vagy kismamával 24 óráig ne érintkezzen.

Ha szeretnél részt venni PET-CT vizsgálaton, segítünk, hívj minket: +36 (1) 49 00 253

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A leggyakoribb bőrrák típusok 5 fontos jele

A bőrrák kapcsán a legtöbben a melanomára asszociálnak, pedig a betegségnek több különböző fajtája van. A 3 leggyakoribb a bazális karcinóma, az elszarusodó laphám, és a melanoma.

Vélemény, hozzászólás?