Gyorsan vagy lassan bontja a szervezeted a koffeint?

Néhányan esküsznek a kávé energiaadó hatására, míg mások hiába isznak több csészényit a feketéből, mégsem érzik magukat kevésbé fáradtnak utána. Azontúl, hogy számít az elfogyasztott koffein mértéke és minősége, azon is múlik, hogy hat ránk a kávé, hogy a szervezetünk milyen mértékben és sebességgel képes lebontani a koffeint.

A kávén, teán kívül, az energiaitalok, csokoládék, üdítők és néhány vény nélkül kapható gyógyszer is tartalmaz koffeint. Ennek tükrében belátható, hogy számos olyan élelmiszert elfogyaszthatunk napközben, ami koffeint juttat a szervezetünkbe, anélkül is akár, hogy ennek tudatában lennénk. Ilyenkor többen az életminőségükben szembesülhetnek alvászavarral, szédüléssel, émelygéssel.

A SYNLAB szakértője, Szász Máté biológus elmondta, miért érdemes megvizsgálni, hogyan reagál a szervezetünk a koffeinre. A szakértő szerint ez segíthet a napi rutinunk tervezésében, de akár a hatékonyabb sportolásban is.

A géneken múlik ez is?

Egy átlagos, egészséges felnőtt vérében a felszívódott koffein mennyisége átlagosan 4 óra alatt a felére csökken, és a teljes kiürüléséhez 10-12 óra szükséges. A koffein lebontásáért elsősorban egy máj által termelt enzim (CYP1A2) felelős, ami egy örökölt gén hatására munkálkodik. Ez alapján elmondható, hogy szervezetünk reakciója a koffeinre a génjeinkbe kódolt.

Gyorsan vagy lassan bontja le a szervezeted a koffeint?

Míg egyes emberek szervezete gyorsan lebontja a koffeint, addig mások a lassú koffeinlebontásúak csoportjába sorolhatóak. Napjainkban egy vérvétel és egy egyszerű genetikai teszt alapján megmondható, milyen koffeinlebontó képességgel születtünk. Az eredmény tükrében egy életre optimalizálhatjuk kávézási szokásainkat.

Szász Máté elmondása szerint a népesség 54%-a lassú koffeinlebontó. Ez a csoport több mellékhatással találkozik, rosszabbul alszik a koffeinbevitel hatására. Kutatások igazolják azt is, hogy a lassú koffeinbontók esetében a napi 2-3 csésze kávé 36%-kal, míg 4 vagy annál több csésze fogyasztása 64%-kal fokozza a szívinfarktus rizikóját, emellett a rendszeres koffein fogyasztás a fizikai teljesítményükre nincs hatással.

Egy még újabb kutatás szerint a lassú koffeinlebontó hölgyek fogamzóképessége gyengébb, és körükben valamivel nagyobb a vetélés kockázata is, míg a gyors lebontók esetében napi 2-3 csésze kávé jótékonyhatású, és akár 4 csészével is ihatnak naponta anélkül, hogy fokoznák az infarktus kockázatát.

Dohányzás, alkohol és grapefruitlé kontra koffeinlebontás

A koffeinlebontó enzimek termelését olyan dolgok is befolyásolják, mint a dohányzás. A rendszeresen dohányzók szervezete kétszer olyan gyorsan bontja le a koffeint, mint a nem dohányzóké. Ugyanígy a rendszeres alkoholfogyasztás is hatással bír a koffein lebontására: 50 g alkohol hatására a koffein ürülési ideje akár 70%-al is megnyúlhat.

A gyümölcsök közül meglepő módon a grapefruit az, ami számtalan drog és gyógyszer ürülésére befolyást gyakorol. A grapefruitlé fogyasztását követően, a koffein ürülése mintegy 30%-al lassul le, vagyis ennyivel hosszabb ideig fejti ki hatását a szervezetben.

Mikor beszélhetünk toxikus dózisú koffeinről?

Bár van olyan, hogy néhány csésze kávé is elég ahhoz, hogy rosszul legyünk, erős szívdobogást, szédülést, émelygést tapasztaljunk, a toxikus dózis mértéke ennél sokkal magasabb: a koffein LD50 értéke 150-200mg/kg, ami azt jelenti, hogy egy átlagos felnőtt 75-100 csésze kávé egyidejű bevitele mellett 50%-eséllyel szenved el végzetes egészségkárosodást. Napi 2-4 csésze kávé ugyan messze van ettől a mértéktelenségtől, mégis érdemes odafigyelni menny koffeint viszünk be a szervezetünkbe, illetve arra, hogy a testünk, hogy reagál a bevitt mennyiségre.

Forrás: Egészségtükör

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A legjobb és legrosszabb ételek alváshoz

Nem tudsz aludni? Vizsgáld meg, mit ettél alvás előtt. Az esti étkezés során elfogyasztott élelmiszerek és tápanyagok nagyban befolyásolhatják az alvásminőséget. Mutatjuk, mit érdemes, és mit nem ajánlott fogyasztanod mielőtt ágyba bújsz.

Vélemény, hozzászólás?