A C-vitamin 5 bőrjavító hatása

A C-vitamin egészségre, immunrendszerre gyakorolt hatása mindenki számára evidencia, ugyanakkor jó tudni, hogy ez a szuper antioxidáns mennyire jó hatással van a bőrünkre is, legyen szó a rugalmasságáról, a ráncsimításról vagy akár az öregségi foltokról.

Azok a krémek, kenőcsök, eszenciák, amik tartalmaznak C-vitamint, illetve valamennyi C-vitaminban gazdag zöldség, gyümölcs rendszeres fogyasztása látványosan javíthatja bőrünk állagát. A bőrünk, egyben a legnagyobb szervünk, ami ráadásul folyamatosan érintkezik a külvilággal, ki van téve a külvilág ártó hatásainak. Védelme roppant fontos.

A C-vitamin nem csak a kollagéntermelés serkentésében hatékony, de bizonyos fokú védelmet is jelent a nap káros UV-hatásaival szemben, a bőrt rugalmasabbá, üdébbé teszi. A C-vitaminhiány tünetei szintén látványosak, lassabb a sebgyógyulás, kirepedezik a bőr, hamarabb csap le ránk bármilyen bőrfertőzés.
Bőrünk is tartalmaz C-vitamint, aminek jó része intracelluláris térben van, és a hajszálereink szállítják őket a szervezetünkön belül. Érdemes időnként külsőleg és belsőleg is feltöltenünk ezt a vitaminraktárat.

Amit jó tudni a C-vitamintartalmú krémekről, szérumokról

A kencékben általában a C-vitamin felszívódását serkentő adalékanyagok is vannak, ugyanakkor a bőrnek azokon a területein, melyeken a tartalékok még nem ürültek ki, nem lehet tovább fokozni a C-vitamin mennyiségét.

Ugyanakkor a napkárosodott, pigmenthibás, öregedő hámréteg esetében alacsonyabb vitaminszintről beszélhetünk, vagyis ilyen esetekben ezek a krémek mindenképpen hatásosak lehetnek.

A C-vitamin bőrre gyakorolt jótékony hatásai

A kollagéntermelődést elősegítő elemként ránctalanító, anti-ageing hatása nem elhanyagolható. A különböző környezeti hatásokkal szemben is ellenállóbbá teszi a hámréteget, legyen szó az UV-sugárzásról vagy antioxidáns hatása révén a szabadgyökökről.

Egy tüzetes tanulmány rávilágított arra, hogy a C-vitamin a kötőszöveti sejtek, a fibroblasztok működésének befolyásolása révén serkenti a kollagéntermelést. Ezek a sejtek felelősek jó részt a kollagén képződéséért. Hasznos tudnivaló, hogy E-vitaminnal alkalmazva épül be, és fejti ki segítő hatását a leghatékonyabban.

Öregedési foltok ellen is hatékonyan bevethető, mivel a különféle C-vitamin-származékok, köztük a magnézium-foszfát-aszkorbil, csökkentik a melanintermelést. Mivel ez a szuper vitamin a bőrben található fibroblasztok mozgását is befolyásolja, amik nemcsak kollagént termelnek, hanem a sebgyógyulásért is felelősek, hatékonyan rendbe hozza az apróbb sérüléseket. Akár elősegítheti a sérülések, égések hegesedését is.

Forrás: Femina

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

6 agyködoszlató tápanyag

Előfordul, hogy képtelen vagy összpontosítani a feladatodra, nehezebben fogadod be az információkat, lassul a gondolkodásod, esetleg szétszórtabb vagy? Ezt nevezik az agyköd állapotának. Gyakran olyan problémákkal karöltve fordul elő, mint a krónikus fáradtság, depresszió, lisztérzékenység, autizmus spektrumzavar, neuropszichiátriai betegségek, fibromyalgia, Hashimoto-betegség, ám jelentkezhet egyes tápanyagok hiánya miatt is. Nézzünk 6 agyködoszlató tápanyagot.

Vélemény, hozzászólás?