Tudtad: Ha nem alszol, nehezebben fogysz le

A kialvatlanság képes keresztülhúzni fogyási terveinket, mert a kevés alvás hatására már akár 4 nap után zsírraktározásba kezd a szervezet.

Ha kevesebbet alszunk, mint amennyit a testünk, a szervezetünk igényel, akkor a kialakult alvászavaros állapot, zsírraktározásra buzdítja a szervezetünket, vagyis akadályozza a fogyási szándékainkat. Mivel a megfelelő mennyiségű alvás során regenerálódunk, kiegyensúlyozódnak az anyagcsere folyamataink, alváshiány esetén felborulnak a metabolikus folyamataink.

Amit az alvászavar visz véghez a testünkben

Agyunk endokannabinoid-rendszerének felborulása szintén írható az alvászavar számlájára. Ez olyan lipidek és receptorok hálózatát jelenti, amik az éhségérzet és az energiaszint-szabályozásában vesznek részt. Tudományos bizonyítékok támasztják alá az alvási problémák és a testúly problémák közötti összefüggéseket.

Mivel az alvás hatással van az anyagcsere-folyamatok stabilizálására, hiánya kibillentheti az egyensúlyt. A Chicago Egyetem tanulmánya azt bizonyította be, hogy akár már 4 nap elégtelen alvásmennyiség elég ahhoz, hogy 30%-kal csökkenjen az inzulinérzékenységünk.

Az inzulin felelős azért, hogy a cukor, glükóz a sejtjeinkben energiává alakuljanak át. Abban az esetben, ha a szervezet nem képes feldolgozni a cukrot, zsír formájában rakódik le. A nem megfelelő alvásmennyiség pedig lassítja az anyagcserefolyamatokat. Ezek együttesen eredményezik az ilyenkor várható súlygyarapodást.

Egy felnőttnek 7-8 óra az alvásigénye ideális esetben a szakértők szerint ahhoz, hogy elegendőt pihenjen. Ha valaki ennél kevesebbet vagy rosszabbul alszik, megnő a szervezetében a kortizol-, vagyis a stresszhormon szintje, ami zsírraktározáshoz vezet. Ez a hormon tehető felelőssé az étvágyért is, a rossz alvás pedig energiahiányhoz vezet, ezáltal növeli az étvágyat.

Az American Journal of Clinical Nutrition szaklap tanulmánya szerint, aki keveset alszik, hajlamosabb az éjszakai nassolásra, ami szintén a súlygyarapodáshoz járul hozzá. Ráadásul fáradtan kevésbé részesítjük előnyben a testmozgást is.

Forrás: Femina

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A tartós fogyás kulcsa

Egy alapvető túlélési ösztönből fakadó tápanyag-raktározási mechanizmus miatt, a rövid koplalások után a szervezet hamar visszaépíti a leadott kalóriákat. Különböző napos, vagy hetes diétákkal ideiglenesen meg lehet szabadulni kilóktól, de, hogy mi a tartós siker kulcsa, arra egy kutatás jött rá.

Vélemény, hozzászólás?