4 perc: ennyin múlhat egy ember élete

Váratlan szívmegállás esetén haladéktalanul cselekedni kell, mert 4 perccel a vérkeringés megállását követően már visszafordíthatatlanul károsodik az agy. A mellkas másodpercenként kétszeri, erős, 5-6 cm mélyre történő ütemes benyomásával életet menthetnek.

Évente sok ezer ember életét lehetne megmenteni újraélesztéssel, ami “nem ördöngösség”, orvosi diploma nélkül is életben lehet tartani az embert hirtelen szívmegállás esetén – nyilatkozta Győrfi Pál az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) szóvivője az újraélesztés nemzetközi napja alkalmából.

4 perc után visszafordíthatatlanul károsodik az agy

Bár újraélesztésnek hívják, igazából életben tartásról van szó. Ha jól, megfelelő ütemben nyomják a mellkast, az keringeti a vért a testben, ellátja oxigénnel az agyat, amíg megérkezik az orvosi segítség – tette hozzá Győrfi Pál. Ez azért fontos, mert 4 perccel a vérkeringés megállása után már visszafordíthatatlanul károsodik az agy. A mentők jellemzően 8-10-15 perc alatt érnek ki a helyszínre – ismertette.

A témáról, könnyedebb hangvételű oktatóvideót is forgattak, amit már több mint egymillióan láttak a YouTube-on. Az újraélesztést népszerűsítő kisfilmnek is az a lényege, hogy a mellkas másodpercenként körülbelül kétszeri, erős, 5-6 cm mélyre történő ütemes benyomásával (szájból szájba történő lélegeztetés nélkül is) életben lehet tartani a segítségre szorulót addig, amíg megérkeznek a mentők.

100 tanuló élesztett újra a Fradi-pályán

Április 26-án a diákok között is népszerűsítették az újraélesztő technikát. A „Kiürítési és újraélesztési gyakorlat, vagyis mit és hogyan tegyünk katasztrófahelyzetben” – rendezvény keretében 100 tanuló élesztett újra több mint ötezer diáktársuk előtt a a Groupama Arénában. A videó az eseményről:

Forrás: Házipatika, OMSZ, OMSZA

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A túlzott kávéfogyasztás agykárosító

Az agytérfogat csökkenésével és az időskori elbutulás (demencia) kockázatának növekedésével hozta összefüggésbe a túlzott kávéfogyasztást a témában készített eddigi legnagyobb tanulmány.

Vélemény, hozzászólás?