6 dolog, amiért érdemes 30 után is gyermeket vállalni

A harminc fölötti gyermektelen nőket napi szinten érik azok (az akár aggódó) kérdések, amelyek a családtervezésükről szólnak, pedig a közhiedelemmel ellentétben nem akkora probléma idősebb korban szülni. Sőt!

Napjainkban az egész világon tendencia, hogy a gyermekvállalás ideje egyre kitolódik. Már 35 éves kora felett vállalja az első gyermekét minden ötödik nő, és a 40 fölötti első babás kismamák száma is folyamatosan növekszik az utóbb években. Érdemes megnézni a pozitív oldalait ennek a trendnek, pláne a gyermekek szempontjából. Például egy gyermeknek mindegy, hogy milyen idősek a szülei, ugyanúgy rajong értük, és úgy gondolja, hogy neki vannak a legjobb szülei a világon.

Anyaság és gyermekvállalás harminc felett

Dr.Susan Newman szociálpszichológus a Psyhology Today magazinban összegyűjtött 6 statisztikai tényt arról, hogy miért járnak jól a gyermekek, ha idősebbek a szüleik.

1. Általában sikeresebbek lesznek

Svédországban egy kutatásban mérték fel, hogy igaz-e az a közhiedelem, hogy a fejlődésben mindenféle hátránya származik az idősebb szülők gyermekeinek, és azt találták, hogy egyáltalán nem. Mi több számos dologban jobban teljesítettek felnőttként, mint fiatalabb szülőktől származó társaik.
Testvéreket vizsgáltak a kutatásban, ezért a családi környezet, a nevelés gyakorlata nagyjából megegyezett. Mégis a később született gyermekek felnőttkorukra magasabbak lettek, tovább maradtak az oktatási rendszerben, nagyobb százalékban mentek egyetemre, és jobban teljesítettek a különféle képességfelmérő teszteken, mint az idősebb testvéreik.

Gyermekvállalás idősebb korban

2. Fejlettebb nyelvi készségek

Dr. Jessica Harding és kollégái  a tudományos értekezésükben a „The Relationship Between Maternal Education and Children’s Academic Outcomes: A Theoretical Framework” (Az Anya oktatási szintje, és a gyermekek tanulmányi teljesítményének kapcsolata című könyv), úgy találták, hogy az idősebb anyák általában iskolázottabbak, magasabb végzettségűek, ezért kiterjedtebb szókinccsel rendelkeznek, és ez szoros kölcsönhatásban áll a gyermekek nyelvi, és egyéb kognitív készségeivel. A tanulmány világosan megmutatja, hogy a gazdag szókincs „egyik meghatározó eleme a gyermekek kognitív készségeinek a fejlődésében” , és emiatt jobban teljesítenek az iskolában társaiknál.

Röviden: gazdagabb nyelvi környezetben nevelkedő gyermekek fejlettebb nyelvi készségekkel fognak rendelkezni.
Továbbá, a kutatók rámutattak, hogy a magasabb iskolázottságú anyákat valószínűleg sok hasonló barát, és családtag veszi körül, és ez szerepmodellként szolgál a gyerekeknek.

6 dolog, amiért érdemes 30 után is gyermeket vállalni

3. Általánosan jobb képességűek lehetnek

Nem csak az első pontban említett testvérekre vizsgálva, hanem általában az anya életkora szerint vizsgálva a gyerekeket, az az eredmény, hogy a kognitív képességeket felmérő teszteken, mindenféle egyéb képesség-teszten, és az iskolai vizsgákon is jobban teljesítenek az idősebb szülőktől származó gyerekek.

4. Gyorsabban fejlődhetnek

Érdekesség, hogy az 1950-es és 1970-es években éppen fordított volt a helyzet, azaz akkor nagyobb eséllyel volt sikeresebb az iskolában, és jutott felsőoktatásba egy gyermek, ha a húszas éveiben járó anya hozta a világra. A London School of Economics, és a Max Planck Intézet sok évtized adatait elemezve jutott erre az eredményre. De! A kutatók szerint az a fontos különbség, hogy napjainkban teljesen más okok miatt szülnek később a nők, mint akkoriban. Régen a sokadik gyerekek születtek anyukájuk idősebb korában, manapság pedig a tanulmányok, és a munkában betöltött szerep miatt tolódik a szülés. Az idősebb korra összeszedett szellemi, anyagi javak mind a gyermek fejlődését szolgálják, ezért a gyerekek okosabbak lesznek, jobban teljesítenek.

Anyaság 30 felett

5. Nagyobb biztonságban – több figyelemben részesülnek

Akiknél későbbre tolódik a gyermekvállalás, általában már nagyobb anyagi biztonságban élnek, stabilabb kapcsolatban, mint fiatalabb, „forróbb fejű” társaik, biztonságosabb környezetet tudnak teremteni.
Általában a szülők ekkor már kevésbé akarnak bizonyítani a munkahelyükön, közelebb járnak céljaikhoz, valószínűleg már egy kényelmes életet alakítottak ki maguknak, amiben jól érzik magukat. A karrier, és az otthonteremtés helyett már csak a gyermekeikkel tudnak foglalkozni, jobban tudnak rájuk figyelni, érzelmileg támogatni őket.

Utoljára egy szuper érv az anyák szempontjából (is):

6. Az idősebb korban kismamákká válók tovább élnek

Általános közhiedelem, hogy 30-35 fölött testileg, egészségileg megterhelőbb az anyaság, nehezebb, ám a Menopauza Journal-ban megjelent tanulmányban kifejtették, miszerint azoknak a nőknek, akik 33 éves koruk után szülték az utolsó gyereküket 2x(!) akkora esélyük van 95 éves korukig élni, mint azoknak akik 30 éves koruk előtt vállaltak gyermeket. Sőt, 40 éves kor fölött is ezt találták. Az oka egy agyi kognitív folyamat, az idősebb anyukák kitartanak, hogy támogathassák a gyermekeiket.

Mindent összevetve tehát azt lehet mondani, hogy idősebbek a szülők gyermekei egyáltalán nem járnak rosszul. Sőt!

Forrás: Psychologytoday, Dívány

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Vélemény, hozzászólás?