Egy gyümölcs, amelyhez egész évben könnyen hozzájuthatunk, olcsó, mindezek mellett rendkívül egészséges és tápláló. Ismerjük meg a banán jótékony hatásait.
A banán, eredetét tekintve Indonéziából származik, ma már azonban több mint 100 országban termesztik. Érdekes információ, hogy a világ egyik legmagasabbra növő lágyszárú növénye, mérete akár elérheti a 100 méteres magasságot is.
Botanikailag bogyós gyümölcsnek számít és nem csak sárga létezik, hanem zöld, piros és barna fajtái is ismertek. Kemény húsa és száraz jellege ellenére 75 %-a víz.
Kálium tartalma miatt radioaktív, érdekes tény, hogy 50 banán elfogyasztása után annyi sugárterhelést kap a szervezet, mint egy fogászati röntgentől.
A banán egy kalóriadús táplálék, amely energiatartalmának köszönhetően tápláló a nap bármely szakaszában, valamint gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, amelyek pozitív hatásokkal bírnak szervezetünkre.
Magas magnézium és kálium tartalmának köszönhetően szabályozza a vérnyomást, ezzel is védve szívünket, valamint erősíti csontjainkat.
Antacid-hatása segít a gyomorfekély megelőzésében, valamint azáltal, hogy stimulálja a sejtburjánzást vastagítja a gyomorfalat és így véd a gyomorsavtól, de lúgtartalmának köszönhetően egyébként is egyensúlyban tartja a szervezet savháztartását.A-, B6-, C- és E-vitamin tartalma révén gyógyír a szédülésre, óvja a sejteket, így lassítja az öregedést, és enyhíti a premenstruációs szindróma okozta közérzeti panaszokat.
Aminosava, a triptofán pedig serkenti a szerotonin, vagy ismertebb nevén a boldogsághormon termelését, ami megelőzheti vagy enyhítheti a depresszió tüneteit.
Tévhit, hogy a banán hizlal. Egy átlagos banán nagyjából 110 kalóriát és 0,6 gramm zsiradékot tartalmaz, és az energiaszint növekedésével az aktivitás hatására több kalóriát égethetünk el, mint amennyit bevittünk.
Másfelől a benne található frukto-oligoszacharid elősegíti a jótékony bélbaktériumok szaporodását, amelyek ellensúlyozzák a rosszindulatú baktériumok méreganyag-termelését, így az emésztést is elősegíti.
Összefoglalva a banán antidepresszáns, szívvédő és emésztés segítő, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag bogyós gyümölcs. Megdöbbentő tény, miszerint az ember és a banán DNS állományának 50%-a megegyezik. Magas kálium tartalma miatt, ha képesek lennénk 480 banánt megenni egyszerre, a kálium túladagolás halálhoz vezetne.