Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Egy növény, ami olyan hatásos mint az ibuprofen

Egy kutatás azt állapította meg, hogy a matalafi növény, ami Szamoában „minden hátsó kertben megtalálható„ annyira hatékony gyulladáscsökkentő, mint az ibuprofen, sőt akár olyan súlyos betegségek kezelésére is használható, mint a Parkinson-kór, vagy a rák.

A szamoai hagyományos gyógyászatban a matalafi (Psychotria insularum) leveleit évszázadok óta alkalmazzák gyulladások kezelésére, legyen az láz, fájdalom, duzzanatok, vagy légúti fertőzés.

Dr. Seeseei Molimau-Samasoni, a kutatás vezetője azt nyilatkozta, a növény vizsgálata során eleinte szkeptikus volt, mert a matalafi körül „különösen sok babona élt még a hagyományos orvoslásban is”.

A kutatás viszont azt állapította meg, hogy a matalafi leveleinek „már nemcsak a gyulladáscsökkentő potenciálját tudjuk kiemelni, hanem a rák, a neurodegeneratív betegségek, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a Covid-19 kezelésében rejlő lehetőségeket is”- magyarázta a tudós.

A matalafi leveleit egyébként „felaprítják és a kipréselt levét itatják meg a pácienssel”, vagy „bedörzsölik a levelekkel a beteget vagy a sebét”.

„Kihívást jelent, hogy a modern és a hagyományos orvoslás közül az emberek mindig csak az egyik típusú orvoslásra összpontosítanak, mielőtt a másikat is megnéznék”

– figyelmeztetett a Dr. Molimau-Samasoni. Szerinte sokan még mindig azt gondolják, hogy a hagyományos gyógyászat csak levelek aprításából áll, és maximum csak placebo hatása van, de, „nem szabad elfelejteni, hogy a hagyományos gyógyászat jelentős mértékben hozzájárult a modern gyógyszerek világához, amire példa az aszpirin is”.

Sajnos valószínűleg még sokára lesz, mire engedélyezett gyógyszerként mindenki számára elérhetővé válik, de arra mindenképp felhívja a figyelmet, hogy még mekkora gyógyászati potencia van a természetben is.

Forrás: The Guardian

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A leggyakoribb bőrrák típusok 5 fontos jele

A bőrrák kapcsán a legtöbben a melanomára asszociálnak, pedig a betegségnek több különböző fajtája van. A 3 leggyakoribb a bazális karcinóma, az elszarusodó laphám, és a melanoma.

Vélemény, hozzászólás?