Egy növény, ami olyan hatásos mint az ibuprofen

Egy kutatás azt állapította meg, hogy a matalafi növény, ami Szamoában „minden hátsó kertben megtalálható„ annyira hatékony gyulladáscsökkentő, mint az ibuprofen, sőt akár olyan súlyos betegségek kezelésére is használható, mint a Parkinson-kór, vagy a rák.

A szamoai hagyományos gyógyászatban a matalafi (Psychotria insularum) leveleit évszázadok óta alkalmazzák gyulladások kezelésére, legyen az láz, fájdalom, duzzanatok, vagy légúti fertőzés.

Dr. Seeseei Molimau-Samasoni, a kutatás vezetője azt nyilatkozta, a növény vizsgálata során eleinte szkeptikus volt, mert a matalafi körül „különösen sok babona élt még a hagyományos orvoslásban is”.

A kutatás viszont azt állapította meg, hogy a matalafi leveleinek „már nemcsak a gyulladáscsökkentő potenciálját tudjuk kiemelni, hanem a rák, a neurodegeneratív betegségek, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a Covid-19 kezelésében rejlő lehetőségeket is”- magyarázta a tudós.

A matalafi leveleit egyébként „felaprítják és a kipréselt levét itatják meg a pácienssel”, vagy „bedörzsölik a levelekkel a beteget vagy a sebét”.

„Kihívást jelent, hogy a modern és a hagyományos orvoslás közül az emberek mindig csak az egyik típusú orvoslásra összpontosítanak, mielőtt a másikat is megnéznék”

– figyelmeztetett a Dr. Molimau-Samasoni. Szerinte sokan még mindig azt gondolják, hogy a hagyományos gyógyászat csak levelek aprításából áll, és maximum csak placebo hatása van, de, „nem szabad elfelejteni, hogy a hagyományos gyógyászat jelentős mértékben hozzájárult a modern gyógyszerek világához, amire példa az aszpirin is”.

Sajnos valószínűleg még sokára lesz, mire engedélyezett gyógyszerként mindenki számára elérhetővé válik, de arra mindenképp felhívja a figyelmet, hogy még mekkora gyógyászati potencia van a természetben is.

Forrás: The Guardian

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A leggyakoribb bőrrák típusok 5 fontos jele

A bőrrák kapcsán a legtöbben a melanomára asszociálnak, pedig a betegségnek több különböző fajtája van. A 3 leggyakoribb a bazális karcinóma, az elszarusodó laphám, és a melanoma.

Vélemény, hozzászólás?