Hajmeresztő újdonság

Az orvostudomány már azon a szinten van, hogy laboratóriumban létre tud hozni bőrszöveteket, viszont ezekből szőrnövekedést még nem tudtak elérni. Az Indiana Egyetem és a Harvard Egyetem orvosi karának kutatóinak a közelmúltban sikerült.

„Ez az első olyan kísérlet, amelyben sikerült elérni, hogy őssejtekből mesterségesen módon kitenyésztett bőrszöveten beinduljon a szőr-, illetve hajnövekedés. Ezzel a bőrtudományos kutatói közösség régi célját sikerült megvalósítanunk”

– adta hírül a projekt vezetője, Dr. Karl Koehler.

Kezdetben az egerek embrionális őssejtjeiből hoztak létre egy belső fül olyan mesterséges szövetét, amely tökéletes mása az eredetinek, majd ezt 2017-től már emberi őssejtekből is meg tudták csinálni. Ezek után fordultak a szőrnövesztés felé, amelynél emberi pluripotens őssejtekből indultak ki. Egy különleges technikával 150 napra inkubálták a mesterséges bőrszöveteket, és 70. napra rá megjelentek rajtuk a szőrtüszők. Érdekesség, hogy a magzati fejlődés közben is ekkor kezdenek kialakulni a szőrtüszők, ezért valószínűleg nem véletlen egybeesés.

A mesterséges bőrszövet (organoid) nem csak a szőrnövekedéssel másolta le az eredeti emberi bőrszövetet, hanem létrejöttek benne a faggyút termelő sejtek, az idegek, és a pigmentációért felelős sejtek is.

A kutatók reményeik szerint a jövőben az eredményeiket felhasználva képesek lehetnek úgy rekonstruálni a bőrsérüléseket, hogy nem kell a páciens más testrészéről bőrt kivágni. A mesterséges bőrszövet lehetőséget nyújt a bőrrák fejlődésének és viselkedésének tanulmányozására is.

Sokaknak ezek alapján eszébe juthat hogy az eljárás alkalmas lehet a kopaszodás kezelésére is. Dr. Koehler elmagyarázta, hogy dolgoznak rajra, ám egyrészt a folyamat jelenlegi sebességével a hajnövesztés beindítása egy évet venne igénybe, másrészt, még megoldást kell találni a mesterséges bőrszövet miatt kialakulható kóros immunválaszra.

Forrás: HaziPatika.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ez a legproblémásabb életkor a gyereknevelésben

Felmérés készült a gyermeknevelés legjelentősebb mérföldköveiről. Többek között az is kiderült, hogy nem a legkisebbek, és nem is a kamaszok nevelése jelenti a legnagyobb kihívást a szüleiknek.

Vélemény, hozzászólás?