30 év alattiaknak kizárólag a Pfizer vakcináját javasolják Németországban

A német oltási tanácsadó bizottság azt ajánlja, hogy csak a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájával oltsák a 30 év alattiakat, mert adataik szerint alacsonyabb számban okoz szívizomgyulladást a fiatalabbaknál, mint a Moderna vakcinája.

A német állandó oltási bizottság (STIKO) szerdán kiadott javaslatában még azt is javasolták, hogy a várandós nők (bármilyen életkorúak) is csak a Pfizer vakcinával legyenek beoltva.

Az mRNS-vakcinákkal (amilyen a Pfizer–BioNTech, és a Moderna-vakcina is) kapcsolatba hozták a miokarditiszt vagy szívizomgyulladást, viszont ez nagyon ritka, hiszen egymillió adag beadott oltás után átlagosan 26 esetben fordulhat elő. Fontos tudni még ehhez, hogy a vakcinával összefüggésbe hozott szívizomgyulladás sokkal veszélytelenebb, mint a Covid-19, vagy más vírus fertőzés által előidézett változat.

Hazánkban a 16–17 éveseket április, a 12–15 éveseket június óta oltják a Pfizer–BioNTech-vakcinával, a 3–11 éveseket még nem oltják. A fiatalabb korosztálynál az engedélyezés folyamatában mindig eggyel előrébb jár az Egyesült Államok, várhatóan az ottani döntések előre jelezhetik, mi várható nálunk.

A Pfizer–BioNTech-vakcinát az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) már jóváhagyta az 5–11 évesek számára, és kedden a Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (CDC) megadta az engedélyt is az oltáshoz. A héten már el is kezdik ennek a korosztálynak az oltását a Pfizerrel, és váthatóan a Moderna vakcináját is hamarosan bevethetik.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) 2 hete kezdte meg a Pfizer–BioNTech-vakcina értékelését az 5–11 évesek körében, a döntés november végére várható. A korábbi korosztályoknál az uniós engedély után röviddel nálunk is engedélyezték a használatát, így várhatóan már idén elkezdhetik a gyermekek oltását.

A Telex-en a gyerekek Covid-19 elleni oltásával kapcsolatban felmerülő leggyakoribb szülői aggályokra szakértői válaszokat olvashatsz ide kattintva.

Forrás: telex.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Mikor kell orvoshoz menni a köhögéssel?

A köhögés a légúti védelem része, azt jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, idegentest került, amelyet a szervezet ezzel próbál meg onnan eltávolítani.

Vélemény, hozzászólás?