Komoly függőséget okozhatnak az orrcseppek, orrspray-k

A gyógyszertárakban vény nélküli kapható orcseppeket, orrspray-ket maximum 1 hétig, naponta 3-4 alkalommal szabad csak alkalmazni. Dr. Fent Zoltán, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa hívja fel mindenki figyelmét:

“Állandó orrdugulás, gyakori orrvérzés, irritált nyálkahártya: ezeket a tüneteket a vény nélkül kapható orrspray-k túlzásba vitt használata is okozhatja. Az orrcseppfüggőség orvosi felügyelet mellett, szteroid tartalmú szerek használatával megszüntethető, de a legtöbbet akkor tehetünk egészségünk megóvása érdekében, ha rendeltetésszerűen, általában legfeljebb egy hétig, naponta maximum 3-4 alkalommal használjuk a recept nélkül kapható patikaszereket.”

A gyógyulási után azonnal abba kell hagyni a használatukat, mert utána már az orrcseppek használatának a mellékhatásait kezeled, és elkezdődik az ördögi kör.

A szer használata után az orrnyálkahártya visszanyeri természetes véráramlását, a vérerek ismét kitágulnak, a vérellátás fokozódik, emiatt az orrnyálkahártya a korábbinál még jobban megduzzad. Emiatt egyre gyakrabban, egyre nagyobb adagok kellenek az orrcseppekből, és az orrspray-ből annak érdekében, hogy megszűnjön az orrdugulás. Előfordulnak olyan szélsőséges esetek is, amikor valaki már óránként használja, pedig már meggyógyult.

Kialakult orrcseppfüggőséggel mindenképpen fül-orr-gégész szakorvoshoz kell fordulni, hogy ki lehessen zárni az anatómiai elváltozásokat, illetve a különböző betegségeket. A krónikus orrmelléküreg-gyulladás, az orrsövényferdülés, az orrpolip vagy ritkán daganatok okozhatnak olyan megfázáshoz hasonló tüneteket, ami miatt az érintett orvosi vizsgálat nélkül vesz a patikákban, vény nélkül kapható szert.

Orrcseppfüggőség allergiás betegeknél is kialakulhat. “Az allergiás eredetű orrtünetek kezelésére az érösszehúzó hatású orrcseppek és orrspray-k nem alkalmasak; helyettük szteroid tartalmú-, illetve antihisztamin tartalmú orrspray-k használata szükséges” – emelte ki a szakértő.

“Egy esetben javasolják a szakorvosok a recept nélkül elérhető készítmények 1-2 napos használatát, ha valakinek súlyos allergiás tünetei vannak, és a bedugult orrtól a szteroidos gyógyszer nem jut be az orrüregbe, ami így nem tudja kifejteni jótékony hatását”

– teszi hozzá Dr. Fent Zoltán.

Minél hosszabb ideig használja valaki az orrcseppeket, orrspray-ket, annál nehezebben tud visszaállni a nyálkahártya önszabályozó mechanizmusa. Dr. Fent Zoltán felhívja a figyelmet, hogy nagy számban jelentkeznek a páciensek ezzel a problémával, és gyermekeket, felnőtteket egyaránt érint. Akad olyan, akinek több év után sikerült csak leszokni.
Ha az orrcseppfüggőség hátterében náthás megbetegedés áll, úgy nazális szteroid készítményekkel 1-2 hét alatt le lehet szoktatni a függőket a szerhasználatról, viszont “senki ne számítson arra, hogy néhány nap alatt teljesen kidugul az orra és jól lesz, hiszen itt sokszor több hónapja fennálló függőséget kell megszüntetni.”

Forrás: Semmelweis Egyetem

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Mikor fordulj az 5 leggyakoribb fülbetegséggel orvoshoz

A tévhitekkel ellentétben a fül betegségei nem csak a gyermekeket érintik, a felnőtteknél is gyakran kialakulhatnak, pláne nyáron a strandszezonban, illetve annak következményeként. Az alábbiakban összeszedtük az 5 leggyakoribb fülbetegséget.

Vélemény, hozzászólás?