A digitális eszközök kék fénye akár vakságot is okozhat

A digitális eszközök kék fényének hatására, a szem fényérzékeny sejtjeiben olyan molekulák keletkezhetnek, amelyek 50-60 éves kor felett sorvadásos betegséget, makula degenerációt okozhatnak, állapították meg az amerikai Toledói Egyetemen tudósai.

Akár vakságot is okozhat

A makula degeneráció (sárgafolt sorvadás) vezető vaksági ok, a vakok 22-25%-a emiatt veszíti el látását, és ha nem is vezet teljes megvakuláshoz, olyan mértékű szemkárosodás, amely megnehezíti a mindennapi életet.

„Nem titok, hogy a kék fény a szem retinájának rongálásával károsítja a látást. Kísérleteink megmagyarázzák, hogyan zajlik ez a folyamat, és reméljük, hogy ez olyan terápiák, például új típusú szemcseppek kifejlesztéséhez vezethet, amelyek lelassítják a makuladegenerációt” – mondta el Dr. Ajith Karunarathne, az egyetem kémia és biokémia tanszékének adjunktusa. 

A Scientific Reports tudományos lap aktuális számában publikált tanulmányban olvasható, hogy a makula degenerációt a fényreceptorok, a fényérzékeny sejtek pusztulása okozza. A fotoreceptor sejteknek a működéshez retinál nevű molekulákra van szükségük, amelyek érzékelik a fényt, továbbítják az agynak, ezáltal látunk.

„Ha a retinát kék fény világítja meg, a molekula elpusztítja a fotoreceptor sejteket, mivel a membránon lévő jelzőmolekula feloldódik” – magyarázta Dr. Kasun Ratnayake, a kutatás egyik résztvevője, az egyetem doktorandusza. 

A kutatók retinál molekulákat párosítottak a test más sejtjeivel, többek között idegsejtekkel, a szív sejtjeivel, és még rákos sejtekkel is. Miután kék fénynek tették ki őket, ezek a sejtek is elpusztultak. Egyedül sem a kék fény, sem a retinál nincs ilyen pusztító hatással a sejtekre, kizárólag a kettő kombinációja.

„Zöld, sárga vagy vörös fénynél nem tapasztaltuk a jelenséget” – tette hozzá Dr. Karunarathne.

A tudósok azt találták, hogy az alfa-tokoferol molekula nevű természetes antioxidáns megállítja a sejtpusztulást, viszont idősebb korban, vagy amikor az immunrendszer nem működik megfelelően, a szervezet nem képes felvenni a harcot a retinál, és a kék fény pusztító kombinációja ellen.

Növeli az éhségérzetet

A chicagói Northwestern Egyetem tudósai arra jutottak, hogy a digitális eszközök, és az okostelefonok által is kibocsátott kék fény tartós, és fokozott éhségérzetet okoz. A kék fény hatása már negyed órán belül jelentkezik, és az evés után is még 2 órán át tart.

A Harvard tudósai pedig megfigyelték, hogy a kék fény csökkenti a melatonin-termelést, emiatt megnő a vércukorszint, és lecsökken az étkezések utáni teltségérzetért felelős leptin hormon szintje.

Tippek a problémák elkerülésére

  • A Harvard tudósainak javaslata szerint éjszaka vöröses fénnyel világítsunk, továbbá 2-3 órával lefekvés előtt már ne használjunk kékes fénnyel világító eszközöket, ha mégis, monitorszűrős (UV-, és kékfény-szűrős) szemüveget ajánlott viselni.
  • Alvás előtt azért kell kerülni, mert a kék fény megzavarja az agy azon részét, ami a belső óránkért felel. Ezen a területen van szerepe a melatonin hormonnak, amely szabályozza az alvás és ébrenlét ciklusát, a kék fény pedig pont éppen ennek a hormonnak a termelődését akadályozza meg, ezzel eltolva az ideális egyensúlyt, alvászavarokat okozva.
  • A lehető legtöbbet kell a szabadban, természetes fényben tartózkodni.
  • Kék fény szűrő alkalmazásokat is le lehet már tölteni digitális eszközeinkre, használjuk őket.

Forrás: MTI

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Diabetes problémák állnak a látásromlás hátterében

Lássunk tisztán!

Csak az 50 évesnél idősebb populációban közel 33 ezer vak és 218 ezer látássérült ember …

Vélemény, hozzászólás?