Otthon végezhető ajánlott önellenőrzések

A rendszeres szűrővizsgálatok létfontosságúak ahhoz, hogy az egészségünket minél tovább megőrizhessük. Ugyanakkor ezekre a vizsgálatokra jó esetben csak bizonyos időközönként, évente kerül sor, rosszabb esetben pedig akkor sem. Két szűrővizsgálat között azonban te is sokat tehetsz azért, hogy szinten tartsd az egészségedet. Íme, néhány egyszerű ellenőrzés, amit otthon is elvégezhetsz.

A mell otthoni vizsgálata – Havonta egyszer

Amiért indokolt az otthoni vizsgálat is:

Hazánkban, több országhoz hasonlóan a nők körében leggyakrabban előforduló daganatos betegség az emlőrák: évente 5000-6000 nőnél alakul ki, és annak ellenére, hogy javulnak a kezelési eredmények, mégis 2000 nő hal bele évről-évre a betegségbe.

Amit tehetünk:

Ideális esetben ismerjük annyira a saját testünket, legyenek azok a melleink, hogy azt is időben észrevegyük, ha valamilyen változás következik be ezeken a testtájakon. Így naprakészek lehetünk az olyan idevonatkozó vizsgálatokból is, mint a mammográfia. Havonta egyszer érdemes a szűrővizsgálatok közötti időszakban is elvégezni a mellek otthoni kontrollját, megfigyelni az esetleges változásokat, domborodást, vörösséget, duzzanatot, kiütést vagy fájdalmat. Probléma esetén pedig mindenképpen keressük fel a szakorvost.

A bőr otthoni vizsgálata – Havonta egyszer

Amiért indokolt az otthoni vizsgálat is:

Az utóbbi tíz évben közel másfélszeresére nőtt az UV-sugárzás okozta melanomás esetek száma, átlagosan 2300 új beteget regisztrálnak Magyarországon évente.

Amit tehetünk:

A bőrrák rendkívül veszélyes ráktípus, ugyanakkor odafigyeléssel könnyű időben felfedezni, amikor még orvosolható a probléma. Vagyis a rendszeres bőrvizsgálatok valóban megmenthetik az életedet. A bőr rendszeres vizsgálata különösen a fehérbőrűek, világos szeműek, vörös hajúak, többszörös anyukák esetében létfontosságú, valamint az olyanoknál, akiknél korábban már jelentkezett bőrdaganatos elváltozás. Az otthoni önvizsgálathoz szükséged lesz egy egészalakos tükörre, valamint egy kézi tükörre is, de megkérheted a párodat is, hogy segítsen az ellenőrzésben. Figyeld meg tested minden hüvelykjét, még az olyan területeket is, amelyek nincsenek közvetlenül kitéve a napnak (pl. fejbőr, köröm alatti bőrrész, mellek töve, nemi szervek, talpak).

Kövesd az angol betűszóból kialakul ABCD-szabályt, ami az anyajegy tulajdonságaira utal:

  • A, mint aszimmetria
  • B (border), az anyajegy szegélyének tulajdonságait nézi
  • C (colour), az anyajegy színére utal, 
  • D (diameter) pedig az átmérőt veszi figyelembe. 

Ez alapján elmondható, hogy azok az anyajegyek adhatnak okot az aggodalomra, melyek alakjukat tekintve aszimmetrikussá válnak, ha körvonaluk elmosódó és nem éles, illetve a megváltozott szín és a megnövekedett méret is vészjósló jelek. Vagyis amennyiben új anyajegy jelenik meg a testeden, vagy egy régebbinek megváltozik a mérete, színe, alakja, viszket, esetleg vérzik, mielőbb fordulj bőrgyógyászhoz!

A derékbőség otthoni kontrollja – 3-4 havonta

Amiért indokolt az otthoni vizsgálat:

A derékvonal változásai többet árulhatnak el a jövőbeli egészségügyi kockázatokról, mint a testtömeg-index. Miért? Mert a hasi zsír magában rejti a szívbetegségek, a stroke, a cukorbetegség kialakulásának rizikóját. 

Amit tehetünk:

Általánosságban elmondható, hogy azok a nők egészségesebbek, akiknek a derékméretük kisebb, mint 35 hüvelyk (vagyis 88.9 cm). Ha a derékbőséged meghaladja ezt a számot, érdemes újragondolni az életmódodat, beleértve a testmozgást és az étkezési szokásokat.

A pulzus otthoni vizsgálata – Egyszer egy hónapban

Amiért indokolt az otthoni vizsgálat:

A túl gyors szívverés vagy pulzus lehet a túlműködő pajzsmirigy (hyperthyreosis), pitvarfibrilláció (szívritmuszavar) vagy más szívproblémák jele is. 

Amit tehetünk:

Havonta egyszer ellenőrizd a pulzusodat! A csukló belső részén és a nyak oldalán futó verőér kitapintásával tudod a legkönnyebben mérni. Ehhez a fizikális vizsgálathoz 3 ujjra és egy időmérőre lesz szükséged. Tedd a hüvelyujjad az ütőérre, a másik kettővel pedig tartsd egy helyben. Az ujjakat kissé nyomd le, amíg meg nem érzed a lüktetést. Állítsd be az időzítőt és számold a pulzusodat egy percen át. A normál nyugalmi szívfrekvencia 60 és 100 között van. Ha 60/perc alatti az eredmény, bradicardiát (szívritmuszavar, amikor a szív lassan ver), ha 80/perc feletti, az tahicardiát (túl gyors szívverés) jelez. A normál értéktől való eltérés esetén érdemes felkeresni egy kardiológust.

A magasság otthoni vizsgálata – Egy évben egyszer

Amiért indokolt az otthoni vizsgálat:

Kevesen gondolnák, de a magasság mérése évente egyszer nagyszerű lehetőség arra, hogy a csontjaink egészségi állapotáról is meggyőződhessünk. A magasságvesztés ugyanis csontvesztésre utal, ami az osteoporosis (csontritkulás) korai jele lehet.

Amit tehetünk:

Győződj meg róla, hogy elegendő mennyiségű kalciumot tartalmaz az étrended. Fogyassz több tejterméket, kalcium-tartalmú narancslevet, zöld, leveles zöldségeket (pl. spenót, brokkoli), és végezz súlyzós edzéseket. A csontjaid szempontjából nem mindegy, mivel edzed a testedet. Az úszás ugyan nagyszerű a szíved számára, de nem segíti a csontjaid megtartását. Utóbbiakért a gyaloglással, futással, kocogással és súlyemeléssel tehetsz.

A vérnyomás otthoni ellenőrzése – 1-2 hetente

Amiért indokolt az otthoni vizsgálat:

A rendszeres vérnyomás-értékek ablakot nyithatnak a jelenlegi és a jövőbeli egészségedre. Ha egészséges vagy, de alkalmanként magasabb vérnyomásértéket mérsz, annak ellenére, hogy nincs magas vérnyomás diagnosztizálva nálad, vagy magas vérnyomás-kockázati tényezőkkel rendelkezel, fontos a rendszeres kontroll.

Amit tehetünk:

Szerezz be otthonra egy vérnyomásmérőt! Mérés előtt ülj vagy pihenj 5 percet. Kerüld a dohányzást, a koffeint, az alkoholt és a testmozgást is a vérnyomásmérést megelőző félórában, mivel ezek mindegyike befolyásolhatja a mért eredményt. Érdemes minden mérést ugyanarra a napszakra időzíteni a pontosabb eredmények érdekében.

Normál vérnyomásértékekről akkor beszélhetünk, ha a szisztolés nyomás (felső szám), kisebb, mint 120 és a diasztolés nyomás (alsó szám) kisebb, mint 80. Ha egyszer magasak a számok, ne ess pánikba, várj néhány percet, és mérd újra. Érdemes egy füzetben vezetni a kapott értékeket. Probléma esetén fordulj orvoshoz!

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A legjobb kalciumforrások

A kalcium az emberi szervezet számára az egyik legfontosabb ásványi anyag, mert a csontok, fogak, izmok, és az idegrendszer épségében is fontos szerepet játszik. A megfelelő mennyiségű bevitelével biztosíthatjuk a normális véralvadást, és vérnyomást is, sőt a vastagbélrák, a gyulladásos bélbetegségek, a szürke hályog, és a vesekő megelőzésében és kezelésében is jelentős szerepet játszik.

Vélemény, hozzászólás?