Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Mi a helyzet a maradék 90%-al?

“Eszméletlen, felfedezetlen potenciál szunnyad mindenkiben, hiszen csak az agyunk 10%-át használjuk!” Hiszi ezt az európaiak körülbelül fele, az amerikaiak majdnem kétharmada (még mindig).

A tévhit háttere

A tévhit mögött egy 1890-es években folytatott kutatás áll, amelyet Harvardi pszichológusok végeztek, és a témája a kiemelkedő intelligenciájú gyerekek mentális fejlődésének gyorsítása volt. Az egyik tudós, Dr. William James nyilatkozta, az egyik résztvevőről, James William Sidis-ről (aki minden idők legfiatalabb Harvardi diákja volt 11 évesen), hogy elsősorban nem is az intelligenciája lenyűgöző, hanem, hogy még mindig csak egy töredékét használja a képességeinek.

Ez a nyilatkozat-részlet kiforgatva,1936 egyik kultikussá vált bulvárpszichológiai bestsellerében, Dale Carnegie – Hogyan szerezzünk barátokat és befolyásoljuk az embereket előszavában bukkant fel tényként, hogy az átlagember csak a mentális képességei 10%-át használja. 30 millió eladott könyv után a fél világ már tudományos tényként kezelte ezt a félremagyarázott állítást.

Ezt követően már számtalan erre épülő áltudományos könyv született a maradék 90%-ban rejlő potenciákról, hozzáférési módszerekről. Természetesen a filmvilágot is megihlette ez a téma, számos filmbe, és sorozatba is beleírták, így mélyült el egyre jobban a közgondolkodásban.

Pszichológusok szerint azért is lett olyan sikeres ez a téves elgondolás, mert jó hinni benne, jó azt gondolni, hogy sokkal többre vagyunk képesek, és kiaknázatlan lehetőségek tárháza van a fejünkben, csak valamiért nem férünk hozzá, még…

A tudományos háttér

Nemhogy nem csak a 10%-át használjuk, hanem az agyunk nagy része folyamatosan aktív.
Az összes neurológiai teszt, MRI, CT vizsgálatok világosan megmutatják, hogy minden részét használjuk az agyunknak. Nincs misztikus 90%, amit kihasználva tízszer olyan gyorsan, vagy komplexebben tudnánk gondolkodni, ez neurobiológiai szempontból értelmezhetetlen.

Annyi realitása van ennek a tévhitnek, hogy az agyunk, a központi idegrendszerünk neuronjait többfajta nem ingerlékeny sejt támogatja, a nevük neuroglia (glia). A neuroglia sejtek nagyrésze kisebb a neuronoknál, viszont 5-10-szer annyi van belőlük, az agy, és a gerincvelő teljes térfogatának csaknem a felét teszik ki.

A gliasejtek nem vezetnek elektromos impulzusokat, nem ezeket használjuk a gondolkodáshoz, ők az agysejtek működését szolgálják, támogatják. Semmiképpen sem lehet a gondolkodásra alkalmazni őket, egyrészt, mivel teljesen más a szerepkörük, másrészt a hivatalos szerepükben folyamatosan használva vannak.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A második agyról, avagy az enterális idegrendszerről

A tudósok már régóta tisztában vannak vele, hogy az emberi test rendelkezik egy "második aggyal" is. A neve enterális idegrendszer (ENS), és a bélrendszerünkben található. Olyan nagyrészt még felderítetlen terület, amit a kutatói sem ismernek teljesen, ezidáig csak néhány különleges képességéről van tudomásunk.

Vélemény, hozzászólás?