Kell-e aggódnod a koronavírus variánsok miatt?

A világ tudósai több koronavírus variánst is figyelemmel kísérnek, a hírek közé általában az aggodalomra okot adók kerülnek be, mint a delta, vagy a főleg Dél-Amerikában terjedő lambda variáns. Legutóbb a µ (mű) variáns vette fel a WHO a figyelendők listájára. Milyenek vannak még, és kell-e aggódni miattuk?

Ezek miatt kerül egy variáns a szakértők figyelmébe:

  • a vírusfehérjék olyan tulajdonságában van változás, amiről sejthető, hogy befolyásolja a terjedést, a fertőzés súlyosságát, ki tudja játszani az immunválaszt, vagy a meglévő és megelőző lehetőségeket (például az oltást).
  • olyan változatról van szó, ami több helyen már fertőzési gócot okozott, és gyorsan terjed (ennél, ekkor még nem lehet tudni, hogy milyen vírusfehérje változás okozza).

A figyelt variánsok között van az Alpha (B.1.1.7 és Q ága), Beta (B.1.351 és ebből eredő ága), Gamma (P.1 és ebből eredő ága), Ypsilon (B.1.427 and B.1.429), Éta (B.1.525), Ióta (B.1.526), Kappa (B.1.617.1), 1.617.3, Mű (B.1.621, B.1.621.1), Zéta (P.2)

Az aggodalomra okot adó variánsokra az alábbiak jellemzőek:

  • fertőzőképessebbek;
  • megváltoztatják a betegség lefolyását;
  • megváltozik a virulenciájuk, a megbetegítő képességüknek a foka;
  • nehezebb diagnosztizálni őket;
  • csökken a kezelési lehetőségek hatékonysága.

Kell-e aggódni?

Nem. Egy átlagembernek teljesen felesleges az új variánsok miatt aggódnia. A tudósok, virológusok, járványtannal foglalkozók figyelemmel kísérik a variánsok megjelenését, tulajdonságait, ezért ha valamelyik változat tényleg problémát okozhat, akkor majd annak megfelelően tesznek javaslatokat a védekezés megváltoztatására.

Az egyéni védekezés nem változott a variáns megjelenésével, továbbra is fontos kelléke a kézmosás, a távolságtartás, a maszk, és az oltás!

A koronavírus oltások pedig működnek a variánsok esetében is. Például egy olasz tanulmány ellenőrizte, hogy a második Pfizer-oltás után a vérben megjelenő antitestek képesek-e semlegesíteni az új Mű variánst, és igen, elpusztítják. Egy amerikai tanulmány az Ióta variánst vizsgálta, és kimutatta, hogy a Pfizer-oltás által kiváltott immunválasz simán legyőzi. Az oltások jelenleg jól védenek a súlyos megbetegedéstől.

Variánsverseny

A koronavírus és más vírus variánsok is, nem önmagukban léteznek, hanem a többi variánssal együtt, és versengenek. Az a variáns nyer, az terjed el amelyik jobban képes átjutni az egyik hordozóról a másikra. Az alfa nyert,és okozta a harmadik hullámot, majd legyőzte a delta variáns, és okozza a negyedik hullámot. Például a delta olyan hatékonyan terjed, hogy valószínűleg legyőzi, és kiszorítja az új µ (mű) koronavírus variánst. A mű eddig egy-egy helyi kitörést leszámítva nem tud terjedni a delta rovására, emiatt már csökken is a megjelenésének a gyakorisága.

Forrás: Qubit.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Mikor kell orvoshoz menni a köhögéssel?

A köhögés a légúti védelem része, azt jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, idegentest került, amelyet a szervezet ezzel próbál meg onnan eltávolítani.

Vélemény, hozzászólás?