Új forradalmi kezelési mód allergiára: nanorészecskék

Az allergia és az asztma gyógyításának egészen új módszerét dolgozták ki amerikai kutatók. Olyan biológiailag lebomló nanorészecskéket juttatnak a vérbe, amelyek burokként fedik be az allergéneket, így az immunrendszer nem támadja meg azokat.

„Az eredmények új, biztonságos és hatékony hosszú távú megoldást jelentenek az allergiások potenciálisan életveszélyes légzőszervi és élelmiszer-allergiái ellen” – közölte Stephen Miller, a Northwestern Egyetem Feinberg orvosi iskolájának professzora, az amerikai tudományos akadémia folyóiratában megjelent cikkében.

Nanorészecskékkel az allergia ellen.

„Ez a módszer kiválthatja a tüdőallergia élethosszig tartó gyógyszeres kezelésének szükségességét” – tette hozzá Miller. Először történt meg, hogy az immunrendszerrel szemben toleranciát létrehozó módszert allergiás betegségeknél használják.

A Northwestern kutatói korábban már figyelemmel kísérték az eljárást autoimmun betegségek, például a szklerózis multiplex és lisztérzékenység ellen. A nanorészecskés eljárás kereskedelmi fejlesztésén Miller professzor is azon dolgozik, hogy minél előbb hozzájussanak az új kezelési módszerhez a betegek. Pillanatnyilag fejlesztés alatt áll az a klinikai vizsgálat, ahol a nanorészecskéket használják a lisztérzékenység gyógyítására.

„Ez egy univerzális kezelés” – nyilatkozta Miller. „A nanorészecskét attól függően, hogy milyen allergiát akarunk megszüntetni, feltölthetjük parlagfű pollenjével vagy mogyorófehérjével is.” A nanorészecskék anyaga a gyógyszerügyi hatóság által engedélyezett PLGA nevű biopolimerből áll, amely tejsavat és glikolsavat tartalmaz.

Az immunrendszer nem törődik velük, mert a részecskéket csupán ártalmatlan törmeléknek érzékeli. Ezt követően a nanorészecskét és az elrejtett rakományukat bekebelezi egy makrofág, ami tulajdonképpen egy porszívósejt.
„A porszívósejt az allergént vagy antigént úgy mutatja be az immunrendszernek, hogy „nem kell aggódni, ez ide tartozik’” – magyarázta Miller. Az immunrendszer ezt elhiszi, és befejezi az allergén vagy antigén elleni támadást, és visszaáll a normál üzemmódra.

Egy kellemes mellékhatás, hogy kiegyensúlyozottabb immunrendszer jön létre azzal, hogy növeli a szabályozó T-sejtek számát. Ezek az immunsejtek fontosak ahhoz, hogy normálisként ismerjék fel a légúti allergéneket. A módszer leállítja a veszélyes Th2 T-sejteket, amelyek az allergiát okozzák, és növeli a jó, hasznosan szabályozó T-sejtek számát.

Forrás: origo.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

15 tudnivaló + 1 tévhit a lisztérzékenységről

Cikkünkben 15 tudnivalót és egy tévhitet ismerhetsz meg a lisztérzékenységről.

Vélemény, hozzászólás?