Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Vashiányra utaló különös tünetek

A vashiány tipikus tünete a fáradtság, az energiahiány, a csökkent állóképesség, súlyosabb esetben pedig a kóros vérszegénység, az anémia. Az ismert ismertetőjelein kívül vannak igen különös tünetei is, amikkel jó tisztában lenni.

Földevési vágy

Abszurdan hangzik, de jelentkezhet úgy a vashiány, hogy az érintett kívánni kezdi a földet, szívesen enne belőle, esetleg eszik is. A termőföldön, a virágföldön kívül jelentkezhet ez a vágy az agyagra, a kukoricakeményítőre, a krétára, bizonyos tisztítószerekre is. Az állapot neve pica, ami olyan termékek iránti kívánást jelent, amelyek nem emberi fogyasztásra valók.

Kanálköröm

A kezek, a körmök sok mindent elárulnak az egészségi állapotról, a vashiányt is jelzik. A köröm kiszárad, könnyen törik, és jelentkezik az úgynevezett kanálköröm, amikor a körömfelszín besüllyed. Ezt a tünetet más is okozhatja, ezért érdemes orvoshoz fordulni vele.

Cserepes száj

A vashiánytól is előfordul, hogy az ajkak, illetve száj körül lévő bőr is (főleg a szájsarkakban) kiszárad, kireped, kisebesedik. A jelenség az esztétikai kellemetlenségen kívül, fájdalmassá teheti az evést, a beszédet, a mosolygást is. A kiszáradtság, kirepedezettség, kisebesedés külsőleg kezelve, krémekkel, kencékkel sajnos nem lehetséges, kizárólag a vashiány megszüntetésével, vaspótlással orvosolható.

Jégevési vágy

Ez is a földevési vágynál említett pica egy speciális formája, ám ez a tünet már a nagymértékű vashiánynál jelentkezik. A tudósok a pontos okát jelenleg még nem ismerik. A vashiányos jégevési vágy jellemzője, hogy az érintett nemcsak szívesen elszopogatja a frissítő italában található jégkockát, hanem legszívesebben órákon át jeget eszegetne, lehetőleg minél nagyobb mennyiségben. Ezzel a tünettel erősen ajánlott orvoshoz fordulni.

Forrás: rodalesorganiclife.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Vashiány: étrendi, vagy már gyógyszeres pótlás?

Gyakori probléma a vashiány, és a vashiányos vérszegénység, ráadásul sokszor nagyon kellemetlen, és zavaró tüneteket okoz. Enyhébb esetben elég az étrendre odafigyelni, súlyosabb mértékű vashiány esetén szükséges a gyógyszeres pótlás. Dr. Fehér Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ belgyógyásza ismerteti a tudnivalókat.

Vélemény, hozzászólás?