Vashiányra utaló különös tünetek

A vashiány tipikus tünete a fáradtság, az energiahiány, a csökkent állóképesség, súlyosabb esetben pedig a kóros vérszegénység, az anémia. Az ismert ismertetőjelein kívül vannak igen különös tünetei is, amikkel jó tisztában lenni.

Földevési vágy

Abszurdan hangzik, de jelentkezhet úgy a vashiány, hogy az érintett kívánni kezdi a földet, szívesen enne belőle, esetleg eszik is. A termőföldön, a virágföldön kívül jelentkezhet ez a vágy az agyagra, a kukoricakeményítőre, a krétára, bizonyos tisztítószerekre is. Az állapot neve pica, ami olyan termékek iránti kívánást jelent, amelyek nem emberi fogyasztásra valók.

Kanálköröm

A kezek, a körmök sok mindent elárulnak az egészségi állapotról, a vashiányt is jelzik. A köröm kiszárad, könnyen törik, és jelentkezik az úgynevezett kanálköröm, amikor a körömfelszín besüllyed. Ezt a tünetet más is okozhatja, ezért érdemes orvoshoz fordulni vele.

Cserepes száj

A vashiánytól is előfordul, hogy az ajkak, illetve száj körül lévő bőr is (főleg a szájsarkakban) kiszárad, kireped, kisebesedik. A jelenség az esztétikai kellemetlenségen kívül, fájdalmassá teheti az evést, a beszédet, a mosolygást is. A kiszáradtság, kirepedezettség, kisebesedés külsőleg kezelve, krémekkel, kencékkel sajnos nem lehetséges, kizárólag a vashiány megszüntetésével, vaspótlással orvosolható.

Jégevési vágy

Ez is a földevési vágynál említett pica egy speciális formája, ám ez a tünet már a nagymértékű vashiánynál jelentkezik. A tudósok a pontos okát jelenleg még nem ismerik. A vashiányos jégevési vágy jellemzője, hogy az érintett nemcsak szívesen elszopogatja a frissítő italában található jégkockát, hanem legszívesebben órákon át jeget eszegetne, lehetőleg minél nagyobb mennyiségben. Ezzel a tünettel erősen ajánlott orvoshoz fordulni.

Forrás: rodalesorganiclife.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Bélpolipra figyelmeztetnek ezek a tünetek

A bélpolipok rendkívül gyakori képződmények, kinövések a vastagbél belső falán. Több típusuk is van, és többféle formában jelentkezhetnek, változatos lehet a méretük, és a számuk is. Az esetek nagy részében ártalmatlanok, amiatt kell figyelni rájuk, mert könnyen rosszindulatúvá válhatnak.

Vélemény, hozzászólás?