Itt vannak a Covid elleni tabletták

Nagy-Britanniában jóváhagyást kapott az első, szájon át szedhető koronavírus elleni gyógyszer. A molnupiravir tablettát a Merck, a Sharp és Dohme (MSD), és a Ridgeback Biotherapeutics közreműködésével készítették.

Érdekessége, hogy a fejlesztés eredetileg az influenza elleni tabletta létrehozásának indult, de jött a pandémia, és kiderült, hogy jó a koronavírus ellen is. A felére tudja csökkenteni a súlyos szövődmények kialakulását, azaz a kórházba kerülés és a halálozás kockázatát.

A tablettát a koronavírus okozta a tünetek megjelenésétől számított 5 napon belül ajánlott elkezdeni szedni, naponta 2 szemet. A molnupiravir gyógyszer egy olyan enzimet vesz célba, amelyet a vírus arra használ, hogy másolatokat készítsen magáról. Hibákat generál a koronavírus genetikai kódjában, ez pedig megakadályozza a szaporodását, és alacsonyan tartja a vírus mennyiségét a szervezetben, így az immunrendszer könnyebben veszi fel vele a küzdelmet, emiatt csökken a tünetek súlyossága.

Az MHRA (a brit szabályozó hatóság) olyanoknak hagyta jóvá a gyógyszer használatát, akiknek a betegség elején enyhe, vagy közepesen súlyos tüneteik vannak, és legalább egy veszélyfaktor (túlsúly, idős kor, diabétesz, szívbetegség,…) fennáll náluk ahhoz, hogy attól lehessen tartani, hogy a koronavírus fertőzés súlyos szövődményt fog okozni.

A gyógyszer klinikai vizsgálatába 775 koronavírusos beteget vontak be. A placebót kapó csoportból, 14,1% került kórházba, és 8 beteg halt meg a vírus miatt, míg a molnupiravir-t szedők közül 7,3% szorult kórházi ápolásra, de náluk nem történt haláleset.

A Pfizer tablettája is kész

Csak egy nappal azután, hogy a Merck gyógyszergyártó bemutatta a világ első, szájon át szedhető koronavírus elleni tablettát, a Pfizer is bemutatta a sajátját.

A gyógyszer közel 90%-os hatékonyságú, és jelentős mértékben csökkenti a kórházba kerülés, és a halálozás kockázatát is.

A gyógyszert koronavírusos felnőtteken tesztelték, akik 3-5 napig szedték a tablettát az első tünetek megjelenésétől kezdve. A 389 személyből akik kapták csak 3 beteg került kórházba, és senki nem halt meg, a 385 placebót szedő közül viszont 27-en, és heten el is hunytak közülük.

Úgy tűnik felgyorsulnak a történések a koronavírus elleni szájon át szedhető tabletták piacán, várhatóan további gyógyszergyártók is hamarosan bejelenthetik a készítményeiket.

Forrás: hvg.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Mikor kell orvoshoz menni a köhögéssel?

A köhögés a légúti védelem része, azt jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, idegentest került, amelyet a szervezet ezzel próbál meg onnan eltávolítani.

Vélemény, hozzászólás?