5 koronavírus-gyógyszert tesztelnek

A tervek szerint októberre az 5-ből akár 3 olyan új gyógyszer forgalmazását is engedélyezheti az Európai Gyógyszerügynökség, amik segíthetnek a koronavírus-fertőzöttek kezelésében.

Az Európai Bizottság fontos bejelentést tett, miszerint azonosítottak öt ígéretes készítményt, amiket várhatóan hamarosan EU-szerte alkalmazni lehet majd a koronavírusos betegek kezelésére.

A gyógyszerek közül 4 monoklonális antitesteket tartalmaz. Bevezetésük meggyorsítása érdekében az Európai Gyógyszerügynökség már most, a fejlesztés folyamata alatt megkezdte és sorozatosan végzi a kiértékelésüket.

Az 5. készítmény egy már engedélyezett immunszupresszív szer, aminek csak a forgalomba hozatali engedélyét kell a koronavírus-fertőzöttek kezelésére is kiterjeszteni.

Stella Kyriakides, az európai Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóság biztosa szerint a koronavírus nem fog teljesen eltűnni, ezért lesz szükség olyan gyógyszerekre, amik segítik az orvosokat a fertőzöttek kezelésében. A mostani cél az, hogy az év végéig legalább 3 koronavírus-fertőzés kezelésre alkalmas készítményt engedélyezzenek.

Az Európai Gyógyszerügynökség szerint az októberi határidő engedélyeztetésének feltétele: a végleges adatok egyértelműen bizonyítsák, hogy a készítmények biztonságosak, hatásosak, és megfelelő minőségűek.

Az 5 ígéretes koronavírus kezelésére alkalmas gyógyszer:

  • a baricitinib nevű hatóanyagot tartalmazó immunszupresszáns,
  • a bamlanivimab és etesevimab hatóanyagokat tartalmazó készítmény,
  • a casirivimab és az imdevimab hatóanyagokat tartalmazó készítmény,
  • a regdanivimab,
  • a sotrovimab.

Forrás: hvg.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Mikor kell orvoshoz menni a köhögéssel?

A köhögés a légúti védelem része, azt jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, idegentest került, amelyet a szervezet ezzel próbál meg onnan eltávolítani.

Vélemény, hozzászólás?