A hőség váratlan életveszélyes kockázata

A kánikula idején megnő a szén-monoxid-mérgezés kockázata – hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Miért nő a szénmonoxid- mérgezés kockázat a hőségben?

Kánikula idején a kémény belső hőmérséklete alacsonyabbá válik a külső hőmérsékletnél, és az ott beszorult hűvösebb levegőtől nem tudnak megfelelően kiáramolni az égéstermékek. Ezt a jelenséget légdugónak nevezik, emiatt az égéstermék visszaáramlik a vízmelegítőbe, és másodpercek alatt mérgező szén-monoxiddal töltheti be a teret – hívta fel a figyelmet az életveszélyes, de megelőzhető problémára a katasztrófavédelem.

A szén-monoxid-mérgezés elkerülése

Életbevágóan fontos gondoskodni a lakás rendszeres szellőzéséről, egy köbméter földgáz elégetéséhez megközelítőleg tíz köbméter levegőre van szükség. Mérgező gáz akkor jön létre, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a helyiség levegőjét az égéshez, és nincs oxigén-utánpótlás.

A katasztrófavédelem szerint, nagyon fontos nyáron is használni szén-monoxid-érzékelőt, ha nyílt égésterű vízmelegítőt használunk. Egyébként az egyéb épületgépészeti berendezéseket, mint amilyen a páraelszívó, a motoros szagelszívó ventilátor, a szárítós mosógép is figyelembe kell venni a kazán üzemeltetése során, mert ezek is a lakás levegőjét használják.

Forrás: MTI, HáziPatika

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A veszélyes hőgutáról: rizikófaktorok, tünetek, teendők

Hazánkban viszonylag ritka a klasszikus hőguta, viszont bizonyos tényezők fennállása növeli a kialakulásának a rizikóját

Vélemény, hozzászólás?