Folyadékbevitel vs. szívproblémák

A szervezet megfelelő mennyiségű és minőségű hidratálása egész életen át csökkentheti a szívelégtelenség, és a balkamra-hipertrófia kialakulásának kockázatát az amerikai Nemzeti Szív, Tüdő és Vér Intézet tudósai szerint, akik az Európai Kardiológiai Társaság ez évi kongresszusán hozzák nyilvánosságra az eredményeiket.

„Kutatásunk azt jelzi, hogy a jó hidratálás fenntartása megelőzheti, vagy legalábbis lelassíthatja azokat a változásokat a szívben, amelyek szívelégtelenséget idéznek elő. Eredményeink azt jelzik, hogy figyelni kell a naponta elfogyasztott folyadék mennyiségére, és azonnal cselekedni kell, ha kevés folyadékot fogyasztunk”

– idézte Natalia Dmitrieva professzort, a tanulmány vezető szerzőjét, a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

Mennyi a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel?

Az emberi testnek naponta átlag 1,6-2,1 liter folyadékra van szüksége nők, és 2-3 liter férfiak esetében. A felmérések világszerte azt jelzik, hogy sok ember még a minimálisan javasolt folyadékmennyiséget sem viszi be.

Miért veszélyes a kevés folyadékbevitel?

A szérum nátriumion a szervezet hidratálásának egy pontos fokmérője: ha valaki kevés folyadékot fogyaszt a szérum nátriumion-koncentráció nő a vérben, a szervezete ugyanis ilyenkor vizet tart vissza, aktiválva azt a folyamatot, amelyről közismert, hogy a szívelégtelenség kialakulásához vezethet.

A kutatásról

A tudósok több mint 15 ezer ember bevonásával azt vizsgálták, hogy a szérum nátriumion-koncentráció mint a hidratálás fokmérője előre jelzi-e a középkorúaknál a szívelégtelenség 25 évvel későbbi kialakulását. Vizsgálták továbbá a hidratálás és a balkamra-hipertrófia – a szívkamra falának megvastagodása – közötti összefüggést, ami a szívelégtelenség diagnózisának az előjele. A résztvevők 44-66 évesek voltak a vizsgálat kezdetén és 70-90 évesek annak lezárultával.

Kimutatták, hogy a magasabb szérum nátriumion-koncentráció a középkorúaknál összefüggésben áll a szívelégtelenséggel, és a balkamra-hipertrófiával 25 évvel később.

A középkorúaknál minden literenkénti 1 mmol növekedés a szérum nátriumion-koncentrációban 1,2 és 1,11 eséllyel növelte a balkamra-hipertrófia és a szívelégtelenség kialakulását 25 évvel később.

Ha a szérum nátriumion-koncentráció meghaladta a 142 mmol/litert középkorban, akkor a szívelégtelenség és a a balkamra-hipertrófia kockázata elkezdett növekedni 70-90 éves korban.

Forrás: hvg.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

13 élemiszer az egészséges szívért

A táplálkozás a szívünk egészségének megőrzése szempontjából is roppant fontos. Vannak olyan élelmiszerek amelyek szívünknek különösen előnyös, kedves tulajdonságokkal bírnak. Lássuk!

Vélemény, hozzászólás?