A Pfizer COVID-19 elleni tablettája megvéd a betegség súlyossá válásától

A Pfizer COVID-19 elleni tablettája megvéd a betegség súlyossá válásától (még az Omikrontól is). A Pfizer ma kiadott közleménye alapján, a laboratóriumi vizsgálatok során a koronavírus elleni tablettájuk hatékony az omikron-variánssal szemben is.

„Meggyőződésünk, hogy amennyiben engedélyezik vagy jóváhagyják a használatát, ez a kezelés fontos eszköz lehet a világjárvány megfékezésében”

– nyilatkozta Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója.

A Pfizer már kérte a Paxlovid nevű tablettájuk engedélyezését az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságtól. A legújabb eredmények szerint a tabletta eredményesen véd a koronavírus súlyos lefolyása ellen, és akár már heteken belül hozzájuthatnak az amerikai betegek.

Amennyiben a tünetek megjelenésétől számított 3 napon belül adják be a Paxlovidot, akkor a kórházi kezelés, és az elhalálozás kockázata 89%-kal csökken, sőt akkor is majdnem ennyivel csökken a rizikó, ha a tünetek megjelenésétől 5 napon belül kezdi valaki szedni a tablettát, így 88%-kos hatékonyságú.

A kutatási eredményeik 2246 oltatlan, és a koronavírus-fertőzés lefolyásának szempontjából magas kockázatának kitett önkéntes vizsgálatán alapulnak. A résztvevő veszélyeztetettek közül a Paxlovidot szedő betegek 0,7% került kórházba, és mindenki meggyógyult, ezzel szemben sajnos a placebót kapó betegek 6,5%-a szorul súlyos állapotban kórházi kezelésre, vagy bele is halt.

A Pfizer 2020 tavaszán kezdte fejleszteni a Paxlovid tablettát, amit több, mint 200 tudós dolgozott ki, majd tesztelt állatokon, és önkéntes embereken. Mikael Dolsten, a Pfizer tudományos igazgatója azt nyilatkozta, hogy előzetesen 60%-os hatékonyságot reméltek, ezért megdöbbentette őket a klinikai vizsgálatok 88-89% eredményessége.

A kutatásban résztvevők a koronavírus delta variánssal fertőződtek meg, ám a Pfizer közleménye szerint a Paxlovid tabletta az omikron-variánssal szemben is jól teljesített a laboratóriumi vizsgálatokban.

A Pfizer idén 180 ezer adagot tudna gyártani a tablettából, viszont jövőre már 80 millió adagra növelnék a gyártást.

A Merck vállalat is várja a molnupiravir koronavírus elleni tablettájának az engedélyezését. Ők jelentették be elsőnek az első szájon át szedhető COVID-19 elleni gyógyszer elkészültét, ám az előzetes várakozásokkal szemben, a tablettájuk “csak” 50%-kal csökkenti a koronavírus miatti kórházi kezelés, és halálozás kockázatát, amennyiben a tünetek megjelenésétől számított 5 napon belül kezdik el szedni.

Forrás: 444.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Mikor kell orvoshoz menni a köhögéssel?

A köhögés a légúti védelem része, azt jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, idegentest került, amelyet a szervezet ezzel próbál meg onnan eltávolítani.

Vélemény, hozzászólás?