Gyermekorvosok figyelmeztetnek: egyszerre támad sokféle vírus!

A gyermekorvosok ősz óta ezidáig példátlan mennyiségben találkoznak vírusos megbetegedésekkel az alapellátásban, és a kórházi fekvőbeteg-ellátásban.

A koronavírus pandémia teljesen megváltoztatta a vírusos megbetegedések szezonalitását. A korlátozó intézkedések feloldása számtalan vírus egyidejű megjelenését eredményezte, ez okozhatja, hogy egy gyermek az egyik betegségből felgyógyulva rögtön egy másik fertőzést is elkap

– jelezte a Magyar Gyermekorvosok Társasága (MGYT).

A tavaszi a lezárások megszűnése után ahogy az emberek, a vírusok is „kiszabadultak a fogságból”, tájékoztatott Gárdos László, az MGYT elnöke. Véleménye szerint a COVID-19 előtt megszokott szezonalitási menetrend már a múlté, és idén ősz óta milliónyi vírus szinte egyszerre próbálja megtalálni a helyét az „új világban”. Ennek lett az a következménye, hogy október közepe óta a gyermekorvosok sosem látott mennyiségben találkoznak vírusos megbetegedésekkel mind az alapellátásban, mind a kórházi fekvőbeteg-ellátásban.

„Míg az egyik héten meggyógyulnak az adott vírusfertőzésből, a másik héten már egy újabb betegség teszi próbára az immunrendszerüket. Különösen megterhelő a gyermekek számára, amikor az egyidejű jelenlét miatt egyszerre több vírusfertőzéssel is meg kell küzdeniük”

– fogalmazott Gárdos László.

Az előző szezonban a korlátozások, és a maszkviselés miatt nem tudott terjedni az influenza, tehát volt 1 éve a „felkészülésre”, hogy változtassa a terjedési, és a betegséget okozó képességét. Emiatt Gajdos szerint elképzelhető, hogy az influenza idén súlyosabb betegség lefolyásokat eredményez, pláne, ha „együtt tud működni” más kórokozókkal, és egyszerre támadják meg egy gyermek szervezetét. Az RSV vírus például idén kiemelkedően nagy számban okozott súlyos légúti megbetegedést a csecsemő-, kisded- és kisgyermek korosztálynál.

A Magyar Gyermekorvosok Társasága a fentiek miatt szeretné felhívni a szülők és a gyermekek figyelmét, hogy fokozottan tartsák be az alábbiakat:

  • használjanak maszkot a közösségi terekben,
  • figyeljenek az olyan alapvető higiénés szabályokra, mint például a helyes kézmosás,
  • szellőztessenek gyakran a közösségi zárt terekben,
  • az 5 év feletti korosztályban pedig ajánlott a koronavírus, és az influenza elleni oltás felvétele is.

Forrás: hvg.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Őszi megfázást szőrével: házi praktikák

A torokfájás, láz, köhögés az őszi hónapokban már a Covid-19 megjelenése előtt is gyakoriak voltak. Pozitív koronavírus-teszt hiányában, ilyenkor az orvos ibuprofént vagy paracetamolt javasol a kezelésre. Érdemes kipróbálni az alábbi, jól bevált praktikákat is a közérzetünk javítása érdekében.

Vélemény, hozzászólás?