Új magyar koronavírus teszt: gyorsabb, pontosabb!

Egy magyar fejlesztésű különleges PCR-analóg teszt a jelenleg ismert több mint 2,5 millió koronavírus-mutáns körülbelül 99%-át ki tudja mutatni, például az omikront is.

Az új Sars-CoV-2 koronavírus kimutatására szolgáló, egyszerűen használható, izotermikus polimeráz láncreakció (iPCR) teszt, 4-10 perc alatt jelzi az eredményt, és csaknem 100% megbízhatósággal mutatja ki a koronavírus jelenlétét fertőző egyénekben.

A fejlesztő cég, a Femtonics Kft. alapító-tulajdonosa Rózsa Balázs fizikus, orvos, agykutató elmondta, hogy a FEMTO-ID LAMP kit digitális genetikai alapú teszt előnye, hogy előreláthatóan minden új, és jövőben megjelenő vírustörzsre, bakteriális, vagy virális fertőzés kimutatására használható lesz.

A cég közleménye szerint az alacsony költségű új eljárás forradalmasíthatja a labordiagnosztikát. A Femtonics Kft. a tesztet egyébként a Pénzügyminisztérium Egészségipari Támogatási Program hozzájárulásával készítette. Rózsa Balázs az MTI-nek elmondta, hogy egy már rendelkezésre álló eljárást gyorsítottak fel, és finomították a fejlesztés során.

Az eddig egy-másfél órát igénylő a vírus örökítőanyagának jelenlétét kimutató enzimatikus reakció vizsgálatát sikerült kevesebb, mint 10 percre csökkenteniük.

Az új teszt így tizedannyi idő alatt jelzi az eredményt a hagyományos PCR tesztekhez képest, plusz sokkal pontosabb, megbízhatóbb, mint a jelenleg forgalomban lévő antigén gyorstesztek. Az új teszthez, a normál PCR-tesztekhez hasonlóan az orr- vagy szájgaratüregből vett minta szükséges.

Rózsa Balázs még jelezte, hogy a FEMTO-ID LAMP kit digitális genetikai alapú teszt a fertőző egyének kiszűrésére összpontosít, ezzel pedig megelőzhetővé válnak a nem fertőző embereket érintő szükségtelen korlátozások.

Forrás: hvg.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Mikor kell orvoshoz menni a köhögéssel?

A köhögés a légúti védelem része, azt jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, idegentest került, amelyet a szervezet ezzel próbál meg onnan eltávolítani.

Vélemény, hozzászólás?