Ezreknek adhat reményt az új rákteszt

A Sky News oldalán megjelent cikk szerint néhány éven belül mindenki számára elérhetővé válik az a vizeletteszt, amely már korai stádiumban is képes kimutatni a hasnyálmirigy-rákot.

egeszsegugyelet-friss-hirek-rakteszt-nagy

A reményt keltő teszt képes három olyan fehérje jelenlétének vizeletből történő kimutatására, melyek a hasnyálmirigy-daganat kialakulására utalnak.

Az Egyesült Királyság kutatói szerint, amennyiben az adott fehérjék kimutathatók a páciens vizeletében, úgy több mint 90%-os eséllyel alakult ki az említett daganat a beteg szervezetében.

Az orvosok munkáját nem csupán a diagnózis megkönnyítésével segíti a teszt, de azáltal is szolgálatot tesz, hogy segít a hasnyálmirigyrák és a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás megkülönböztetésében is.

A londoni rákkutató intézet professzora, Nick Lemoine professzor, aki egyben a tesztet kifejlesztő csapat vezetője, úgy véli, hogy az új diagnosztikai megoldásnak hála:

Több ezer ember élete lesz megmenthető, valamint a korai felismerésnek köszönhetően a túlélési arányok is javulhatnak.

Jelenleg az a tendencia, hogy már csak végső stádiumban diagnosztizálják a kórt, így az áldozatai nagy eséllyel menthetetlenek. Ez a vizeletteszt új reményt adhat.

Ha az úgynevezett 2-es fázisban diagnosztizálják a betegséget, a túlélési arány 20 %-os, az 1-esben viszont akár 60 %-os is lehet, amennyiben a tumor még nagyon apró. Mindebből jól kitűnik, milyen mértékben növelhetné a túlélés esélyeit a teszt.

A Barts Cancer Institute munkatársai azt remélik, hogy néhány éven belül mindenki számára elérhetővé válik a kórházakban a vizeletteszt, ami olcsó és egyszerűen használható, mivel non-invazív megoldást nyújt.

Forrás: News.sky.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

8 étel az egészséges hasnyálmirigyért

A hasnyálmirigy (pancreas) az emésztőrendszerünk fontos része, külső elválasztású, és belső elválasztású mirigy feladatai is vannak. Külsőként például szabályozza és segíti semlegesíteni az elfogyasztott ételek savasságát, illetve olyan enzimeket választ ki, amelyek szerepet játszanak a szénhidrátok, fehérjék, és a lipidek megemésztésében. Belsőként számos igen fontos hormont termel, mint az inzulin, a glukagon, és a szomatosztatin.

Vélemény, hozzászólás?