Önkéntes orvosok Erdélyben

2015. október 3-10-ig ismét Erdélyben vizsgálnak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) önkéntes orvosai.

Október 4-től újra megkezdi munkáját a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat önkéntes orvos-csoportja, melynek tagjai évente kétszer utaznak a romániai Hargita megyébe, ahol a megyei kórházban, iskolákban, óvodákban és egyéb gyermekintézményekben szűrik, vizsgálják és gyógykezelik a rászoruló gyermekeket. Az intézményeket gyógyszerekkel, gyógyászati segédeszközökkel, illetve szakmai továbbképzéssel is segítik.

Erdélyben segítenek az önkéntes orvosok.

2014-ben a szervezet önkéntesei a két út során több mint 10 000 vizsgálatot végeztek, a szűrővizsgálatok eredményeképp 23 gyermek magyarországi műtétjére és gyógykezelésére került sor és 60 gyermek jutott ingyenesen szemüveghez. Az NGYSZ gyermek-neurológusa ezen túlmenően folyamatosan támogatja munkájával a szervezet által felújított csíkszentmártoni Korai Fejlesztő Központot.

Idén októberben 29 orvos és egészségügyi szakember vesz részt a gyógyító körúton, akik Székelyudvarhelyre, Gyimesbükkre, Gyimesfelsőlokra, Gyimesközéplokra, Csíkmenaságba, Csíkszentdomokosra, Csíkszentmihályba, Zeteváraljára, Kóstelekre, Csíkszentmártonba és Csíkszeredába látogatnak el.

Az NGYSZ önkéntes orvosai idén is segítenek.

Az orvos-csoportban csecsemő- és gyermekgyógyászok, gyermek neurológus, gyermek fül-orr-gégész, gyermek szemészek, fogorvosok, szülész-nőgyógyászok, gyermek urológus, gyermek nefrológus, gyermek bőrgyógyász, kézsebész, mentőápolók, medikus és szakorvosjelöltek vesznek részt.

A korábbi évekhez hasonlóan a Gyermekmentő mozgó fogászati busza is csatlakozik az úthoz, melyben szűrik, illetve szükség esetén kezelik a gyerekek fogait. A mobil rendelőben dolgozó fogorvosok tavaly összesen 9300 iskolás és óvodás gyermek fogait vizsgálták meg. Ebből Erdélyben 220 fogászati kezelést és csaknem 2300 szűrést és szaktanácsadást végeztek.

Az októberi úton is a fogorvosok különösen nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre, a fogvédelemre és a helyes fogmosási technikák bemutatására.

Az önkéntes orvos-csoport tagjai közül október 5-én 19 órakor előadást tartanak a Hargita Megyei Sürgősségi Kórház könyvtárában:

  • Dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának igazgatója, egyetemi tanár, (előadása címe: A gyermeknefrológia aktuális gyakorlati kérdései)
  • Dr. Novoth Béla, a Fővárosi Önkormányzat Heim Pál Gyermekkórház Sebészeti Osztály, Gyermektraumatológiai és Kézsebészeti Részlegének részlegvezető főorvosa (előadása címe: A traumatológia, a kézsebészet és a plasztikai sebészet gyermekkori vonatkozásai)
  • Dr. Asbóth Dorottya, a Fővárosi Önkormányzat Heim Pál Gyermekkórház Gyermek-bőrgyógyászati osztályának osztályvezető-helyettes főorvosa (előadása címe: Új terápiás elvek a gyermekbőrgyógyászatban).

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nőgyógyászati szűrőkamionja is csatlakozik az egyhetes körúthoz. A mobil rendelőben dolgozó orvosok szűréseket, vizsgálatokat végeznek és tanácsadást tartanak. 2014-ben közel 800 nőgyógyászati szűrést végeztek.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

NGYSZ pályázat

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat pályázati felhívásai

Jegyekre lehet pályázni a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnál. Cikkünkben a pályázat részleteiről nyújtunk tájékoztatást. Hófehérke és …

Vélemény, hozzászólás?