Tovább élhetnek a rákos betegek?

Az aszpirin megduplázhatja a rákos betegek várható élettartamát!

Az aszpirin 1897-ben fájdalomcsillapítóként került a piacra, az 1980-as évek kutatásai során kiderült, hogy agyvérzés és infarktus elleni megelőzésként is hatásos. Friss tudományos munka folyamán rájöttek, hogy a rák ellen is védelmet nyújthat.

” A gasztrointesztinális rendszer összes rákos daganatára (végbél-, vastagbél-, nyelőcsőrák) megvizsgáltuk a hatását” – mondta Martine Frouws, a Leideni Egyetem kutatója az Európai Rákkonferencián.

Az aszpirin jó lehet rák ellen?

Holland kutatók 13 715 résztvevővel végzett kutatás során jutottak erre az eredményre. Tudományos munkájukat a szakértők vasárnap mutatták be Bécsben a Rákkonferancián. Az emésztőcsatornában kialakult rák diagnosztizálása után alacsony dózisú aszpirin folyamatos szedésével növekszik a páciensek túlélési esélye, és a várható élettartam akár meg is duplázódhat.

A tudósok hollandiában olyan daganatos betegséggel küzdő páciensek adatait elemezték ki, a lefolyást és a kapott gyógyszereket figyelembe véve, akiknél 1998 és 2011 között diagnosztizáltak gasztrointesztinális rákot. Különös figyelmet fordítottak azokra, akiknek az orvosok szívroham és/vagy agyvérzés megelőzésére alacsony dózisú acetilszalicilsavat (az aszpirin hatóanyaga) írtak fel.

30,5%-uk már a betegség előtt is szedett aszpirint, 8,3%-uk csak a rák diagnosztizálás után kezdte el szedni, és 61,1% egyáltalán nem használta. Azokat kizárták a kutatásból akik már a betegség kialakulás előtt is szedtek aszpirint. A páciensek nagyrészének, 42,8%-ának a vastagbélben, 25,4 % a végbelében, és 10,2%-nak a nyelőcsőben diagnosztizáltak rákot. Átlagosan 48,6 hónapig tartott a megfigyelés.

A rák megállapítása után folyamatosan aszpirint szedő betegek 75%-a élte túl 5 évvel a diagnózist, annak a csoportnak a tagjai akik nem szedték csak a 42%-a.

Martine Frouws professzor ugyanakkor hozzátette, hogy a kutatás még nem elég egy végleges tudományos bizonyításhoz, viszont az acetilszalicilsav igen jelentős hatását bizonyítja. A tudósok szerint az aszpirin vérlemezkegátló hatása a kulcs.

A vérlemezkék feladata, hogy csomósodással, a véredény eltömítésével a vérzést megállítsák. Jelenlegi tudásunk szerint a cirkuláló tumorsejtek az őket körülvevő vérlemezkék között megbújva játsszák ki az immunvédelmet.

Az aszpirin akadályozza a vérlemezkéket, így gátolja, hogy a tumorsejtek védelemre találjanak az immunrendszer elől.

Forrás: theguardian.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A leggyakoribb bőrrák típusok 5 fontos jele

A bőrrák kapcsán a legtöbben a melanomára asszociálnak, pedig a betegségnek több különböző fajtája van. A 3 leggyakoribb a bazális karcinóma, az elszarusodó laphám, és a melanoma.

Vélemény, hozzászólás?