Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Minimalizálják az életben maradás esélyét!

Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló kormány-előterjesztés tervezetében olyan változtatási szándék található, ami a magyar betegeket az életben maradás esélyétől, a hozzátartozókat pedig a reménytől fosztja majd meg. Visszavonhatatlanul és véglegesen.

Sajnos köztudott tény, hogy a magyar betegek csak több év késéssel kaphatják meg a legújabb gyógyszereket.

Sokszor a román vagy a szlovák betegek már évek óta hozzájutnak olyan terápiákhoz, amikről a magyar betegek csak álmodozhatnak.

Nehezítik a magyar betegek dolgát.

Ezért az úgynevezett egyedi méltányosság (ami során nem támogatott gyógyszerek, a beteg kérelmére, méltányossági alapon egyedileg megkaphatóak) sok beteg számára – például daganatos vagy ritka betegségben szenvedő betegek – az utolsó reménysugarat jelenti.

Ez a lehetőség zárul majd be, mivel az előterjesztésben javasolt módosítás elfogadása esetén a más országokban már támogatott új terápiák csak akkor válhatnak a magyar betegek számára is hozzáférhetővé, ha a gyártó az adott gyógyszert saját költségére, előre meghatározatlan ideig és számú betegnek ingyen adja. Ráadásul mindez nem ad majd semmi garanciát arra sem, hogy valaha is támogatásban részesül az adott gyógyszer.

(Magyarul, ha például egy új, egészségesebb és finomabb kényérféleséget szeretnék forgalomba hozni, azt csak akkor tehetném meg, ha előtte mindenkinek, akármeddig ingyen adnám a kenyeret – és persze ez után sem lenne semmi garancia arra, hogy valaha is engedélyt kapok a termék bolti árusítására.)

Megjósolható, hogy a gyártók egy jelentős része ezt nem fogja vállalni, ezért az új gyógyszerek egyszerűen nem fognak forgalomba kerülni Magyarországon!

Ezzel minden esélye elvész annak, hogy a magyar betegek hozzájuthassanak az olyan új készítményekhez, mint például az úgynevezett célzott terápiás onkológiai gyógyszerek.

Egyedi méltánytalanság a gyógyszeriparban.

A tervezett módosítást az egyedi méltányosságból elköltött összegek nagyságával indokolják, ami hamis érvelés. E kiadások növekedésének fő oka ugyanis az, hogy a financiális okok miatt az elmúlt évek során támogatásba nem került gyógyszerek egyedül e formában voltak elérhetőek a betegeknek.

A valódi megoldás tehát az lenne, ha a legkorszerűbb gyógyszerek megkapnák a támogatást, így minden rászoruló hozzájutna a számára sokszor életmentő terápiához.

A magyar betegszervezetek számára elfogadhatatlan, hogy véglegesen bezáruljon a kapu az új gyógyszerek hozzáféréséhez, miközben számos új és hatékony terápia vár jelenleg is befogadásra.

Forrás:Betegszervezetek Magyarországi Szövetsége

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A GVH egy rákosokat megtévesztő víz miatt büntetett.

Rákbetegeket tévesztettek meg – Ismét büntetett a GVH

A 105-Deuterium Water Balance ivóvíz jogsértő reklámozása miatt a Gazdasági Versenyhivatal 1,3 millió forint bírságot …

Vélemény, hozzászólás?