25 éve a Lisztérzékenyekért

A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete 2015 szeptember 26-án tartotta 25-ik születésnapját az OMÉK 3F Free From + Funkcionális Élelmiszerek Szakkiállítás és Konferenciasorozat keretében.

A rendezvényen hazai és külföldi előadók tartottak előadásokat a coeliakiáról (ez a lisztérzékenység orvosi neve), a gabonafélék gluténtartalma által okozott betegségek változatos megjelenési formáiról, a glutén-, a laktóz- és az allergiamentes élelmiszerekről, az érzékeny betegek táplálkozásáról.

A gluténérzékenység okai és tünetei.

Az élelmiszerek vagy azok összetevőivel szemben allergia vagy intolerancia alakulhat ki. Számos táplálék kiválthatja a betegség tüneteit, így például:

  • az egyes gabonafélék gluténtartalma,
  • halak,
  • a tojás,
  • a dió,
  • a földimogyoró. 

Az ételallergia leggyakoribb tünetei:

  • viszketés,
  • az ajkak, a torok, a nyelv duzzadása,
  • hasmenés,
  • légzési nehézségek,
  • a glutén-intolerancia. 

Az élelmiszerek által okozott betegségek között vezető helyet foglal el a lisztérzékenység, melynek kiváltó oka a glutén. A glutén a kalászos gabonák tároló fehérjéje, amely a genetikailag érzékeny emberekben autoimmun folyamatot indíthat el.

A lisztérzékenység egy élethosszig tart.

A betegség élethosszig tart, felismerését nehezíti, hogy jellegzetes tünete vagy tünetegyüttese nincs. Leggyakrabban a vékonybél-nyálkahártya károsodását okozza, aminek következménye többek között fogyás, fáradékonyság, hiánybetegségek kialakulása, csontsűrűség csökkenés, hajhullás, férfi-női meddőség lehet. A betegség bármely életkorban kialakulhat, és diagnosztizálható, bár a potenciális érintettek nagy része nem tudja, hogy banálisnak látszó tüneteik mögött a fel nem ismert coeliakia állhat.

A lisztérzékenység ma ismert egyetlen, hatásos gyógykezelése az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta és életmód. Az előadók mindegyike kiemelte, hogy a gluténmentes diétát a coeliakia vagy a gabonaallergia megerősítése, vagy kizárása előtt nem szabad megkezdeni.

Ezért beszéltek az előadók a betegségről, a gluténmentes diétáról, a gluténmentes élelmiszerek felismerhetőségéről és a házon kívüli biztonságos gluténmentes étkezést támogató Éttermi projektről.

Az Európai Unióban egy, 2014 december 13-tól életbe lépett rendelet szerint a fogyasztóknak megfelelő tájékoztatást kell kapniuk a megvásárolt vagy elfogyasztott élelmiszerek tulajdonságairól, összetevőiről.

A 1169/2011 EU-rendelet szerint az allergiát vagy intoleranciát okozó allergén anyagokat tartalmazó összetevőket az élelmiszerek címkéjén vagy csomagolásán kiemelten kell feltüntetni.

A rendelet valódi újdonsága, hogy nem csupán az előre csomagolt, hanem az allergén összetevőkről a vendéglátásban, a köz- és a kórházi étkeztetésben kiszolgált ételekről is tájékoztatni kell a fogyasztókat. A jogszabály szerint az allergén információkat vagy a boltokban kell jól látható helyen kirakni, de egy magyar rendelet alapján az eladóktól szóban is lehet az allergénekre vonatkozó tájékoztatást kérni.

Az esemény szervezői a tudományos előadások mellett interaktív, és gyermekprogramokkal is várták az érdeklődőket. megismerkedhettek az új gluténmentes termékekkel és gyártóikkal,és szavazhattak a „2015 Új Gluténmentes Termékére”, is – egy olyan élelmiszerre, amely legfeljebb két éve van a piacon.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Száraz bőr: belső okok is állhatnak a háttérben

Az évszakváltás nem kedvez az érzékeny és a száraz bőrnek, ahogy bizonyos kozmetikumok sem, illetve a kevés folyadék fogyasztása, a fűtésszezon és a szél sem. Mindezek mellett azonban a bőrszárazság hátterében belső tényezők is állhatnak.

Vélemény, hozzászólás?