Nem mindenkinek árt a dohányzás?

A tüdőbetegségek, főleg a tüdőrák csak Magyarországon évente 8000 ember életét követeli, és a daganatos megbetegedésben szenvedő páciensek 90-95 %-a dohányos. Vannak azonban kivételek, akik úgy élik le életüket, hogy a dohányzás ellenére elkerüli őket mindenféle légúti vagy tüdőbetegség. Brit kutatók megállapították hogyan lehetséges ez.

Van, hogy valaki egy egész életen át láncdohányos, mégis elkerüli mindenféle nyavalya és a tüdőrák is. A tudósok most olyan eredményekre jutottak, amelyek a későbbiekben akár a tüdőbetegségek gyógyításához, gyógyszerek fejlesztésében is fontos szerepet játszhatnak.

A Medical Research Council kutatói szerint egy DNS mutáció felel azért a „következményért”, hogy a folyamatos egészségtelen terhelésnek kitett tüdő mégis elég ellenálló marad a támadásokkal szemben. Az UK Biobank című tanulmány során 50 ezer önkéntes genetikai adatait vizsgálták.

Ezt a kutatást azzal a céllal indították, hogy a krónikus betegségek diagnózisát és gyógyítását fejleszthessék, például a szívbetegségek, a diabétesz és a rák kezelését. Krónikus obstruktív tüdőbetegeket (COPD-s) hasonlítottak össze egészséges emberekkel, valamint dohányosokat nem dohányzó emberekkel.  Az eredmények kimutatták, hogy a DNS bizonyos részeinek mutációi pozitívan hatnak a tüdő működésére, erősítik és így csökkentik a COPD kialakulásának esélyét.

Tehát a jó genetikai adottságokkal bíró dohányosok nagyobb eséllyel maradnak egészségesek.

Ezek szerint a jó gének függvénye is a tüdő fejlődése és erőssége, és így a betegségek kialakulásának kockázata is. A szakemberek ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy ez egy előremutató felfedezés ugyan, ettől függetlenül a cigaretta káros hatásainak kivédésére a legjobb módszer a dohányzás elhagyása.

A DNS mutációkon kívül azt is megállapították, hogy van egy genetikai kód, amely előfordulása gyakoribb dohányzó egyéneknél, tehát befolyásolhatja annak esélyét, hogy valaki nikotinfüggővé váljon. A kutatásban résztvevő szakemberek hangsúlyozzák, hogy további kutatásokra van szükség az eredmények biztosabb alátámasztásához, valamint ahhoz, hogy az orvostudományban és a gyógyszeriparban is fejlesztéseket tudjanak végrehajtani az adott probléma területén.

Forrás: Index.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Mit okoz a cigizés a terhesség alatt...

Ne tedd: Dohányzás a terhesség alatt!

A várandósság alatti dohányzás elítélt, megvetett szokás, a tudomány azonban még vizsgálja, hogy pontosan mekkora …

Vélemény, hozzászólás?