Az aszalt szilva pozitív hatásai

A köztudatban az aszalt szilva segít megakadályozni, illetve enyhíteni a székrekedést, ám ennél sokkal több pozitív hatása van az egészségre.

Csontsűrűség növelő

Egy a menopauza előtt álló hölgyek bevonásával készült kutatásban bizonyosodott be, hogy az aszalt szilva rendszeres fogyasztása mérhetően megnövelheti a csontsűrűséget. Kiváltképpen 40 felett érdemes rendszeresen fogyasztani, mert a korral járó csontritkulás különösen érzékenyen érinti a nőket. Napi pár szemnél többet nem érdemes enni belőle, mert magas a kalóriatartalma.

Vérnyomáscsökkentő

A magas vérnyomással küzdőknek is ajánlott az étrendjükbe építeni, mert akik rendszeresen esznek aszalt szilvát alacsonyabb lesz a vérnyomásuk.

Májtámogató

A népi gyógyászatban a máj problémák gyógyítására is szokták alkalmazni. Csökkenti a májbetegségek kialakulásának esélyét, illetve támogatja a máj működését, és a hepatitiszben szenvedőknek is érdemes fogyasztani.

Hatékony hashajtó

A szinte mindenki által ismert hatása. Az aszalt szilva a székletet lazítja, a bélmozgásokat serkenti, és ez nem csak a magas rosttartalmának köszönhető, hanem egy szorbitol nevű anyagnak is, amit bőven tartalmaz. Az emésztésre gyakorolt jótékony hatásai miatt a fogyókúrázók számára is csábító lehet a használata, de nekik különösen oda kell figyelniük magas kalóriatartalmára.

Cukorbeteg-barát

Mértékkel a cukorbetegek is ehetik, mert nem emeli meg nagy mértékben a vércukor- és az inzulinszintet sem, annak ellenére, hogy a cukortartalma magas, hiszen egy közepes méretű példány 1,2 gramm fruktózt tartalmaz. A napi fruktóz bevitelt 15-25 gramm körül érdemes tartani, az egészségi állapottól függően.

Érdemes még tudni hogy az aszalt szilvában sok kálium és K-vitamin is van, és ajánlott a tartósítószerektől mentes terméket választani.

Forrás: care2.com

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

5 tanács aranyérrel küzdőknek

Az aranyér okozta kellemetlenségek, a fájdalom rányomja a bélyegét a hétköznapokra, és ha nem kezelik megfelelően, egyre súlyosabb lesz az állapota.

Vélemény, hozzászólás?