Azt tudjuk, hogy a fahéjtól finomabbak lesznek a sütemények, segíti az emésztést, ezáltal a fogyást, erős antioxidáns, szépíti a bőrt, koleszterinszint csökkentő, fájdalomcsillapító hatású, mi több ízületi gyulladások ellen, és gombás fertőzések ellen is hatásos.
Az „új” szuperképessége: miszerint a memóriánk, azaz a tanulási képességünk is javul tőle.
A Rush Egyetem egészségügyi központjának kutatói a Journal of Pharmacology Neuroimmune júliusi számában publikálták a tanulmányukat, kísérletükben rossz tanulási képességű egereket etettek fahéjjal, és a rágcsálók ezáltal jobb tanulási képességűvé váltak.
Ez azért is hasznos újdonság, mert jelenleg keveset tudunk arról, hogy milyen idegrendszeri folyamatok hatására lesz egyeseknek rossz a memóriája, és válnak rossz tanulóvá, míg mások születésüktől fogva természetesen jó tanuló képességűek.
Ha megértjük a fahéj által kiváltott agyi mechanizmusokat, még hatékonyabb megoldások születhetnek a rossz tanulási képességűek fejlesztésére. Ez lenne az egyik legbiztonságosabb, legolcsóbb, és legegyszerűbb módja annak, hogy a rossz tanuló, jó tanulóvá váljon – nyilatkozta Kalipada Pahan professzor, a kutatócsoport vezetője.
A most megismert mechanizmusban az agynak a szervező és információ tároló részének, azaz a hippokampusznak van fontos szerepe. A tudósok azt fedezték fel, hogy a jó tanulók agyában több a CREB fehérje, és kevesebb a GABAA receptor alpha5 alegysége (GABRA5), mint a rossz tanulókéban.
A kísérletben részt vevő őrölt fahéjjal etetett rossz tanulási képességű egerek szervezete nátrium benzoátot állított elő, ezt a vegyi anyagot használják embereknél az agykárosodás kezelésére is. Amint a nátrium benzoát bejutott az egerek agyába, megnövelte a CREB fehérje számot, és csökkentette a GABRA5-öt, illetve a hippokampusz idegsejtjeit úgy stimulálták, hogy hajlamosabbak legyenek a módosulásra.
Ezek a változások pedig összességében javították a rossz tanulóképességű egerek memóriáját, és tanulási képességét. Az ezt alátámasztandó labirintusos kísérleteket többször megismételve végezték el az egereken. A kutatók számára viszont az is kiderült, hogy az eleve jól tanulási képességű egerek adottságait nem fokozta a fahéj. Újabb jó hír, hogy Pahan professzor szerint a fahéj a Parkinson-kórban szenvedőknek is segíthet.
Forrás: medicalxpress.com, index.hu