A téli időszak különösen megerőltető tud lenni a szervezetünk számára, ezért ilyenkor az immunerősítésnek fontos szerep jut. Ilyenkor kevesebb friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, zsírosabb ételek kerülnek a tányérunkba, és az ünnepek körül az édességfogyasztásunk is megugrik. Az emésztőrendszer leterhelése pedig nem tesz jót a szervezet védekezőképességének sem. Ha tele a gyomrunk, fáradtabbak, levertebbek, „nehezebbek” vagyunk. Cikkünkben arra kapsz tanácsot, hogyan őrizheted meg az emésztőrendszered egyensúlyát, ezáltal erősítve az immunitásodat a betegségekkel szemben.
Rostban gazdagon
A rostban gazdag ételek segítik az emésztést, ezért jó, ha minden nap jut friss zöldség, gyümölcs a tányérra. Az alábbiakkal nem foghatunk mellé: cékla, alma, citrusfélék, káposzta, sárgarépa. Különösen jól tesszük, ha ezeket nyersen fogyasztjuk, így kimaxolva a vitamintartalmukat. A teljeskiörlésű pékáruk szintén jót tesznek, ahogyan az olajos magvak is mértékkel fogyasztva.
Probiotikummal az egynesúlyért
Bár a reklámokból is ez folyik, valóban igaz, hogy a bélflóra egyensúlyának alapját a probiotikumok adják. Ezekből is érdemes napi szinten fogyasztani. Reggelizzünk kefírt, natúr joghurtot.
Melegítsük fel magunkat az ételekkel
Zsíros fogások helyett, alkalmazzunk lassan felszívódó szénhidrátot, melegítő ételeket, mint amilyen a köles vagy a zab. Ráadásul az ezekből készült kásák nem terhelik az emésztőrendszerünket sem, és remek alakkímélők.
Ne állj le
A megfelelő tápanyagok mellett a mozgás is nagyon fontos az immunitásunk védelmében. Egy kellemes séta, egy rövid futás a friss levegőn nem csak az emésztést serkenti, de jobb kedvre is hangolja a testet és a lelket egyaránt.
Popcorn helyett ropogós gyümölcsök
Filmnézéshez, bevackoláshoz tegyük félre a bonbont, a popcornt, a chipset és szeleteljünk fel friss zöldséget, gyümölcsöt, iszogassunk borsmentateát, citromfűt vagy rooibost. Így valóban egészségesen töltődhetünk fel.
Forrás: Egészségtükör