Téli egészségmegőrzés evéssel

A téli időszak különösen megerőltető tud lenni a szervezetünk számára, ezért ilyenkor az immunerősítésnek fontos szerep jut. Ilyenkor kevesebb friss zöldséget, gyümölcsöt fogyasztunk, zsírosabb ételek kerülnek a tányérunkba, és az ünnepek körül az édességfogyasztásunk is megugrik. Az emésztőrendszer leterhelése pedig nem tesz jót a szervezet védekezőképességének sem. Ha tele a gyomrunk, fáradtabbak, levertebbek, „nehezebbek” vagyunk. Cikkünkben arra kapsz tanácsot, hogyan őrizheted meg az emésztőrendszered egyensúlyát, ezáltal erősítve az immunitásodat a betegségekkel szemben.

Rostban gazdagon

A rostban gazdag ételek segítik az emésztést, ezért jó, ha minden nap jut friss zöldség, gyümölcs a tányérra. Az alábbiakkal nem foghatunk mellé: cékla, alma, citrusfélék, káposzta, sárgarépa. Különösen jól tesszük, ha ezeket nyersen fogyasztjuk, így kimaxolva a vitamintartalmukat. A teljeskiörlésű pékáruk szintén jót tesznek, ahogyan az olajos magvak is mértékkel fogyasztva.

Probiotikummal az egynesúlyért

Bár a reklámokból is ez folyik, valóban igaz, hogy a bélflóra egyensúlyának alapját a probiotikumok adják. Ezekből is érdemes napi szinten fogyasztani. Reggelizzünk kefírt, natúr joghurtot.

Melegítsük fel magunkat az ételekkel

Zsíros fogások helyett, alkalmazzunk lassan felszívódó szénhidrátot, melegítő ételeket, mint amilyen a köles vagy a zab. Ráadásul az ezekből készült kásák nem terhelik az emésztőrendszerünket sem, és remek alakkímélők.

Ne állj le

A megfelelő tápanyagok mellett a mozgás is nagyon fontos az immunitásunk védelmében. Egy kellemes séta, egy rövid futás a friss levegőn nem csak az emésztést serkenti, de jobb kedvre is hangolja a testet és a lelket egyaránt.

Popcorn helyett ropogós gyümölcsök

Filmnézéshez, bevackoláshoz tegyük félre a bonbont, a popcornt, a chipset és szeleteljünk fel friss zöldséget, gyümölcsöt, iszogassunk borsmentateát, citromfűt vagy rooibost. Így valóban egészségesen töltődhetünk fel.

Forrás: Egészségtükör

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A leggyakoribb enzimhiány okai, tünetei, diagnosztizálása

Vannak bizonyos élelmiszerek, amik nélkül szinte el sem tudjuk képzelni a reggelit, ebédet vagy a vacsorát. Ilyen a sajt, a tej, a vaj… De mi történik akkor, ha a szervezetünk képtelen megemészteni a tejtermékeket? Ezt az állapotot nevezzük laktózérzékenységnek.

Vélemény, hozzászólás?