Leszámolunk a téli mítoszokkal

Mítosz 1: A hideg levegő megbetegít

Attól, hogy hűvösebb a levegő, amit belélegzünk, nem leszünk automatikusan betegek. Ugyanakkor, ha megfázva tartózkodunk a hidegben, az fokozhatja a betegségünket. Betegek a levegőben lévő vírusoktól és baktériumoktól leszünk, nem önmagában a hideg levegőtől.

Mítosz 2: Felejtsd el az edzést hidegben

A futás télen se egészségtelen, mindössze jobban fel kell öltöznünk hozzá. Ráadásul kutatások igazolják, miszerint hideg időben több kalóriát éget el a szervezetünk sportolás közben, mert külön kalória megy el arra is, hogy a testünk felmelegítse magát. Depresszió ellen is szuper önvédelem egy kis futás vagy séta a szabadban.

Mítosz 3: Télen az allergia eltűnik

A nátha tipikus tünetei, az orrdugulás, torokfájás, orrfolyás mögött a téli szezonban is állhat allergia. Akár kültéri, akár beltéri allergiáról van szó, minden ötödik ember küzd valamilyen intoleranciával a kutatások szerint. Télen ráadásul a fűtésszezonban a beltéri allergia tünetei még fokozódhatnak is. Tíz napnál tovább tartó szimptómák esetén érdemes allergológushoz fordulni.

Mítosz 4: A fejünkön keresztül távozik a legtöbb hő

Egy 1950-es években végzett sarkvidéki kutatás szerint a fejünkön távozik a legtöbb hő, a probléma ezzel a megállapítással az, hogy a projekt során teljesen felöltözött önkénteseket vizsgáltak, akik sapka nélkül tartózkodtak a hidegben. Esetükben természetes volt, hogy a szabadon hagyott fejtetőn távozott belőlük a legtöbb hő. Ugyanakkor mára világossá vált, hogy a kezünkön veszítünk sok hőt, ha kesztyű nélkül vagyunk kint a hidegben.

Mítosz 5: Az alkohol felmelegít

Bár az alkoholtól valóban melegünk lehet, mert a vér a belső szerveink felől a bőrünk felé vándorol, az arcunk kipirul, ugyanakkor ez azzal társul, hogy a testhőmérsékletünk egy-egy korty után lecsökken. Ráadásul az alkoholfogyasztás a reszketés ingerét csökkenti, ami pedig szuper önvédelmi hőtermelő mechanizmusunk.

Forrás: Wellandfit

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

15 tudnivaló + 1 tévhit a lisztérzékenységről

Cikkünkben 15 tudnivalót és egy tévhitet ismerhetsz meg a lisztérzékenységről.

Vélemény, hozzászólás?