Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Leszámolunk a téli mítoszokkal

Mítosz 1: A hideg levegő megbetegít

Attól, hogy hűvösebb a levegő, amit belélegzünk, nem leszünk automatikusan betegek. Ugyanakkor, ha megfázva tartózkodunk a hidegben, az fokozhatja a betegségünket. Betegek a levegőben lévő vírusoktól és baktériumoktól leszünk, nem önmagában a hideg levegőtől.

Mítosz 2: Felejtsd el az edzést hidegben

A futás télen se egészségtelen, mindössze jobban fel kell öltöznünk hozzá. Ráadásul kutatások igazolják, miszerint hideg időben több kalóriát éget el a szervezetünk sportolás közben, mert külön kalória megy el arra is, hogy a testünk felmelegítse magát. Depresszió ellen is szuper önvédelem egy kis futás vagy séta a szabadban.

Mítosz 3: Télen az allergia eltűnik

A nátha tipikus tünetei, az orrdugulás, torokfájás, orrfolyás mögött a téli szezonban is állhat allergia. Akár kültéri, akár beltéri allergiáról van szó, minden ötödik ember küzd valamilyen intoleranciával a kutatások szerint. Télen ráadásul a fűtésszezonban a beltéri allergia tünetei még fokozódhatnak is. Tíz napnál tovább tartó szimptómák esetén érdemes allergológushoz fordulni.

Mítosz 4: A fejünkön keresztül távozik a legtöbb hő

Egy 1950-es években végzett sarkvidéki kutatás szerint a fejünkön távozik a legtöbb hő, a probléma ezzel a megállapítással az, hogy a projekt során teljesen felöltözött önkénteseket vizsgáltak, akik sapka nélkül tartózkodtak a hidegben. Esetükben természetes volt, hogy a szabadon hagyott fejtetőn távozott belőlük a legtöbb hő. Ugyanakkor mára világossá vált, hogy a kezünkön veszítünk sok hőt, ha kesztyű nélkül vagyunk kint a hidegben.

Mítosz 5: Az alkohol felmelegít

Bár az alkoholtól valóban melegünk lehet, mert a vér a belső szerveink felől a bőrünk felé vándorol, az arcunk kipirul, ugyanakkor ez azzal társul, hogy a testhőmérsékletünk egy-egy korty után lecsökken. Ráadásul az alkoholfogyasztás a reszketés ingerét csökkenti, ami pedig szuper önvédelmi hőtermelő mechanizmusunk.

Forrás: Wellandfit

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Az ételallergia ritkább tünetei (szerencsére)

Az ételallergia az immunrendszer túlérzékenységét jelenti, ami általában gyermekkorban jelentkezik, de nem ritka, hogy felnőttek olyan ételre lesznek túlérzékenyek, amivel addig nem volt problémájuk. Az immunrendszer bizonyos fehérjéket támadónak ítél meg, ezért reakcióra készteti a szervezetet. Hogy milyenekre?​ Lássuk!

Vélemény, hozzászólás?