15 pajzsmirigy problémára utaló tünet

Ezek lehetnek a jelei, hogy valami nem stimmel a pajzsmirigyed működésével.

 1. Jó alvás utáni fáradtság
  Amennyiben éjszakánként a megszokott módon, relatíve eleget, és jól alszol, viszont másnap nem sokkal az ébredés után már fáradtnak érzed magad, pajzsmirigy-alulműködésre utalhat.
 2. Szomorkodás ok nélkül
  Ha indokolatlanul vagy kedvetlen, letargikus, vagy szomorkás, az is a pajzsmirigy-alulműködés jele lehet, mert amikor ez fontos szerved nem termel elég hormont, akkor ez az agyban keletkező boldogsághormon (szerotonin) termelődésre is kihat.
 3. Ingerlékenység
  Ha ok nélkül pattanásig feszültek az idegeid, ingerlékennyé válsz, és mindenen felhúzod magad, az pajzsmirigy-túlműködésre utalhat.
 4. Fokozott étvágy – ízlelésbeli változás
  Az első, az indokolatlanul megnőtt étvágy pajzsmirigy-túlműködést, az ízlelésben, és szaglásban bekövetkezett változás pedig pajzsmirigy-alulműködést sejtet.
 5. Koncentrációs zavarok
  Ha túl sok pajzsmirigyhormon termelődik, az megnehezíti a koncentrációt, az odafigyelést dolgokra, ha pedig túl kevés. akkor szokatlan feledékenységet, illetve a ködös agy jelenséget (agyblokk) tapasztalhatod meg.
 6. Libidócsökkenés
  Ennél is, ha ez különösebb ok nélkül következik be, hogy egyszercsak nem kívánod a szexet, ezt pajzsmirigy-alulműködés okozhatja.
 7. Szabálytalan szívdobogások érzése
  Ha úgy érzed, a szíved időnként mintha megbolondulna, szinte össze-vissza dobog. Hol gyorsabban, hol erősebben, olykor mintha kihagyva egy-egy ütemet, ezt könnyen okozhatja a túl sok pajzsmirigyhormon a szervezetedben.
 8. Rendszertelen bélrendszer
  A túl kevés pajzsmirigyhormon lassítja a bélmozgásokat, ami székrekedéshez vezet, a túl sok pajzsmirigyhormon pedig fokozza, ami gyakoribb ürítést, hasmenést okoz.
 9. Hajproblémák – bőrproblémák
  Alacsony pajzsmirigyhormon szintre utal a erősebben hulló, szárazabb, töredezettebb haj. A pajzsmirigy-alulműködés következtében lelassuló anyagcsere miatt csökken az izzadás, és kevesebb víz kerül a bőrbe, ami miatt kiszárad, berepedezik.
 10. Alvásproblémák
  Az elején volt szó, a jó alvás után fáradtságról, amit pajzsmirigy-alulműködés okozhat, viszont ha aludni sem tudsz, és szaporább pulzust, nyugtalanságot is tapasztalsz, amikor pedig nagy nehezen elalszol, de gyakran felriadsz belőle, és ez minden különösebb ok nélkül történik, akkor joggal gyanakodhatsz túlműködésre.
 11. Izomproblémák
  A túl alacsony pajzsmirigyhormon szint a szervezetben árt azoknak az idegeknek, amelyek az agyból, illetve a gerincoszlopból szállítják az üzeneteket, jelzéseket a test különböző pontjaira. Ennek az idegkárosodásnak az eredménye is lehet a „megmagyarázhatatlan” izom- vagy végtagfájdalom. Ha bizsergést, zsibbadást vagy fájdalmat érzünk az izmainkban, végtagjainkban, nem gondolunk azonnal pajzsmirigy-alulműködésre, pedig ez is állhat a háttérben.
 12. Szélsőséges hőérzékelés
  Ha állandóan fázol még normális hőmérsékleten is, az pajzsmirigy-alulműködésre utal, ha pedig télen, hidegben is kabát nélkül közlekedsz, mert nem fázol, az a szervezetben túl sok pajzsmirigyhormon jelenlétét jelezheti.
 13. Súlyproblémák
  Rendszeresen mozogsz, a megszokott módon étkezel, és mégis felszedsz néhány kilót? Érdemes megnézetni a pajzsmirigyed, mert könnyen lehet, hogy alulműködés miatt történik.
 14. Vérnyomásproblémák
  A túl magas, vagy túl alacsony pajzsmirigyhormon szint vérnyomás ingadozásokat okozhat. Egészséges életvitel mellett, a szervezet magas LDL(rossz)-koleszterinszintje mögött, pedig pajzsmirigy-alulműködés állhat.
  Az eddigi tünetek mindkét nemnél jelentkezhetnek, de sajnos a pajzsmirigybetegséggel küzdők háromnegyed nő.
 15. Menstruációs zavarok – várandósság
  A pajzsmirigy-túlműködés rendszerint rövidebb, és gyengébb havi vérzést eredményez, az alulműködés hatása az ellenkezője: hosszabb, és erősebb a menzesz. A pajzsmirigyhormon alacsony, illetve magas szintje befolyásolja az ovulációt, ezzel a teherbeesés esélyeit, ezért a gyermekvállalásra is hatással van. A várandósság alatt a kezeletlen pajzsmirigybetegség pedig komplikációkat okozhat.

Forrás: Medibon.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Száraz bőr: belső okok is állhatnak a háttérben

Az évszakváltás nem kedvez az érzékeny és a száraz bőrnek, ahogy bizonyos kozmetikumok sem, illetve a kevés folyadék fogyasztása, a fűtésszezon és a szél sem. Mindezek mellett azonban a bőrszárazság hátterében belső tényezők is állhatnak.

Vélemény, hozzászólás?