Kisokos az alacsony vérnyomásról

Az alacsony vérnyomás nem feltétlenül utal szervi problémára, de ennek kivizsgálását mindenképpen orvosra kell bízni. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, sportkardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta szerint az esetek többségében alkati adottságról van szó, de a vizsgálatok azért szükségesek, mert többek közt szívelégtelenség, pajzsmirigy alulműködés és gyógyszer mellékhatás is okozhat alacsony vérnyomást.

Csak vérnyomásméréssel nem lehet diagnosztizálni

Amennyiben valaki úgy érzi alacsony a vérnyomása, és orvoshoz furdul vele, sokan gondolják tévesen azt, hogy a diagnosztizálás csak vérnyomásmérés, és kész. 

dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, sportkardiológus, aneszteziológus, intenzív terapeuta az alacsony vérnyomás vizsgálatáról:

“Elsősorban alapos kikérdezéssel kell felderítenünk, milyen alapbetegségek vannak jelen, milyen gyógyszerek szed a páciens, vannak-e tünetek. Sokszor már ezek alapján is lehet következtetni az alacsony vérnyomás okára. De ettől függetlenül vannak olyan vizsgálatok, amelyeket el kell végezni. A laborvizsgálatok és az EKG mellett érdemes úgy is ellenőrizni a vérnyomást és a pulzust, hogy pár percig fekszik beteg, majd feláll, és pár percig pihen. Ha ugyanis a gyors felálláskor szédülés jelentkezik és hirtelen leesik a vérnyomás, akkor úgynevezett poszturális hipertenzióról, vagyis testhelyzet-függő alacsony vérnyomásról van szó. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy szívultrahangra vagy 24 órás vérnyomásmérésre is szükség van, hiszen így láthatjuk, hogy a nap során hogyan reagál a vérnyomás az egyes tevékenységekre.”

 Vérnyomásesés vagy alacsony vérnyomás?

A hirtelen,  és nagymértékű vérnyomásesést kiválthatja erős vérzés, a nagyon alacsony vagy nagyon magas testhőmérséklet, súlyos kiszáradás, alkohol, gyógyszerek, súlyos allergiás reakció (anafilaxiás sokk), a vérmérgezés, és egyes szívbetegségek. Ezek mind életveszélyes állapotot okozhatnak, ezért ezekben az esetekben rögtön mentőt kell hívni!

A tartósan alacsony vérnyomás szerencsére nem feltétlenül ilyen veszélyes, például olyan állapotok, betegségek okozhatják, mint a várandósság, hormonális betegségek (pajzsmirigy alulműködés, cukorbetegség,…), szívelégtelenség, szívritmuszavar, májbetegségek, bizonyos magas vérnyomásra, depresszióra, Parkinson-kórra szedett gyógyszerek.

Az alacsony vérnyomás kezelése

Az alacsony vérnyomást főleg életmódbeli változásokkal lehet normalizálni. Nézzünk tanácsokat hozzá:

  • Bátrabban lehet sózni, ám többször kisebb adagokat érdemes enni.
  • Sok folyadékot kell inni, viszont csökkenteni az alkohol bevitelt.
  • Új gyógyszerek használata előtt jelezni kell a kezelőorvosnak, hogy alacsony vérnyomás áll fenn, mert ennek a tükrében kell figyelembe venni a mellékhatásokat.
  • Ajánlott a rendszeres mozgás, mert serkenti a vér áramlását.
  • Óvatosan, lassabban ajánlott mindig felállni, előtte pedig érdemes átmozgatni a lábakat, bokákat.
  • Nem szabad nagy súlyokat emelgetni, és általában tartózkodni kell az erőlködéstől.
  • A napon való tartós álldogálás, és a meleg vízben üldögélés sem ajánlott.
  • Orvossal egyeztetve lehet kompressziós zoknit, vagy harisnyát hordani, mert ezek csökkentik az lábszárakban keringő vér mennyiségét, emiatt az máshová áramolhat.

Bizonyos esetekben, súlyos tünetek esetén az orvos elrendelhet gyógyszeres kezelést is, aminek a konkrét célja a vérnyomás növelése.

Forrás: KardioKözpont

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

(x) Magán mentő választása egyszerűen – a legfontosabb szempontok

A számunkra megfelelő magán mentő kiválasztásra során jó, ha néhány dologra figyelünk - mutatjuk, hogy miket érdemes keresni egy magán mentőszolgálatban.

(x) Így hozhatod a felszínre az elfojtott érzelmeidet szomatodráma segítségével

Megváltozna az életed, ha a rejtett érzéseid a felszínre kerülnének? A szomatodrámával lehetőséged van búvárkodni érzelmeid tengerében!

(x) Milyen fogszabályozási lehetőségek vannak manapság?

Jó hír, hogy sosincs késő a fogszabályozáshoz, bármely életszakaszban biztonságos és tartós eredményt nyújt. Ehhez érdemes jól megválasztani a fogszabályozó típusát.

(x) Amit a fogínyvérzésről és a fogínybetegségről tudni érdemes

Amennyiben fogínyvérzést tapasztal, minél előbb keresse fel fogorvosát, hogy azonosíthassa a probléma okát. Az alábbiakban a fogínyvérzés leggyakoribb kiváltó okáról, a fogínybetegségről lesz szó.

(x) Minden egy helyen a CBD-ről!

A CBD olaj mára kifejezetten ismertté, elterjedtté vált. Egyre többen tudni vélik, hogy mire is jó, hogy nem bódít, nem kábít, viszont nagyon is pozitívan befolyásolhatja a szervezet optimális működését. Az egészség támogatása pedig kétségtelenül életkortól, egyéni állapottól függetlenül kulcsfontosságú. De azért még mindig nagyon sok a kérdőjel a témában, tehát célszerű megbízható forrásból tájékozódni.

A környezettudatos mosás hátulütői

A környezettudatosságnak ezzel a módjával magadnak árthatsz

Egy friss kutatás mutatott rá arra, hogy az alacsony hőmérsékletű mosás nemcsak nem tisztítja meg a baktériumoktól az adott ruhadarabot, hanem még ideális táptalajt is biztosít nekik a szaporodáshoz. Ilyen baktérium a szalmonella, kólibaktérium (E. coli), két komoly fertőzést okozó bacilus, amik hemzseghetnek akár az alsóneműinken is.

Nyerj komplex laboratóriumi szervi szűrőcsomagot 26.000 Ft értékben! (x)

Derítsd ki rövid időn belül milyen állapotban vagy egy főorvosi laboratóriumi szervi szűrőcsomag révén az …

Nyeremény

Hogyan nyerhetsz 3 dimenziós totálképet a szervezeted állapotáról? (x)

A teljes tested 3D-s ESG vizsgálata révén. De most még többet is nyerhetsz, ha részt veszel legújabb nyereményjátékunkban. Játssz és nyerj, akár hosszabb életet is a nyereménnyel!

Nyereményjáték parajdi sópárna csomag.

Édes álmok anti allergia és asztma parajdi sópárna csomag

Nyerd meg az Életsó Parajdi só- és illatpárna csomagját, és legyenek szép álmaid! (X)

Gyakornoki lehetőség az EgészségÜgyeletnél!

Dől belőled a szó? Az jó! Online egészségmagazinunk várja elsősorban újságíró, kommunikáció, illetve magyar szakos …

Öregedésgátló gyakorlatok, otthoni használatra

Néhány otthoni arcgyakorlat is segíthet, hogy a mosolyod üde és fiatalos maradjon, és ne kelljen feltétlenül kozmetikai krémeket használnod.

Vélemény, hozzászólás?