Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

A szív egészségének tesztelése egyszerűen

A tudósok azt találták, hogy akik képesek 4 lépcsősort, vagy 60 lépcsőfokot 1 perc alatt megtenni, azoknak nem kell aggódniuk a szívük egészségéért. Akiknek másfél perc, vagy több idő szükséges ennyi lépcsőzéshez, azoknak ajánlott egy kardiológiai kivizsgálás.

A kutatás

A tudósok 165 főt vontak be tudományos munkájukba, amiben a résztvevőket először egy terheléses vizsgálatnak vetették alá, pontosabban kifulladásig gyalogolniuk vagy futniuk kellett a futópadon, a közben kifejtett energiát pedig az úgynevezett metabolikus ekvivalencia (MET) alapján mérték. 1 MET az az energia kifejtés vagy oxigén felhasználás, amely a nyugalmi helyzetben szükséges. Például az álldogálás, vagy a lassú séta 3 MET, a tempósabb séta már 5 MET.

A terheléses vizsgálat kipihenése után a résztvevőknek 4 lépcsősort, azaz 60 lépcsőfokot kellett megtenniük nem sietve, vagy futva, de gyors tempóban, és ismét megmérték a MET-értékeiket. A 40-45 másodperc alatt felérőknél 9-10 MET-et mértek, azoknál akik 1,5 perc alatt vagy később értek fel kevesebb mint 8 MET-et.

A mérések alapján a gyorsabbaknál a szívproblémák miatti korai halál kockázata csekély, viszont a lassabbak esetében a kockázati érték éves szinten 2-4% -kal nő, ami egy tízéves periódust tekintve már átlag 30%, ami nagyon sok, és ezért érdemes kivizsgáltatni magukat.

A lépcsőzésen kívül persze az is árulkodó lehet, ha a mindennapos tevékenységek (séta, bevásárlás,…) nagyobb terhelést okoznak, mint korábban, és könnyebben kifullad az illető. Érdemes tudni, hogy a kardiológusok is ismerik, és néha használják a lépcsőzéses tesztet, de sem ez, sem más otthon is elvégezhető teszt nem helyettesítheti a rendszeres kardiológiai kivizsgálást.

Forrás: healthline.com.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Fáradtság is jelezheti a csendes szívinfarktust

A csendes szívinfarktus az, amikor az esemény tünetek nélkül, vagyis az érintett számára nem érzékelhető tünetekkel zajlik le. Adódik a kérdés: ha egyszer már lezajlott, és nem okozott problémát, miért kell vele foglalkozni? Mert kezelés nélkül a későbbiekben nagyon megnöveli a szívprobléma miatti elhalálozás esélyét. Dr. Sztancsik Ilona, a KardioKözpont kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta tájékoztat a fontosabb tudnivalókról.

Vélemény, hozzászólás?