Mozgással akár a gerincsérv műtét is elkerülhető

A porckorongsérv, vagy gerincsérv szinte népbetegségnek számít, az érintetteknek rendkívül megkeserítheti a mindennapokat. Kéri Zsófia, a FájdalomKözpont gyógytornász- manuálterapeutája a műtéten kívüli gyógymódokról tájékoztat.

A gerincsérv kialakulása

A csigolyák között található porckorongok körkörös gyűrűkből épülnek fel, belülről kocsonyás anyag alkotja őket, ennek a különleges felépítésüknek köszönhetően tudják biztosítani a gerinc rugalmasságát, teherbírását, hajlékonyságát, és csillapítják a gerincre ható erőket. 

Az életkor előrehaladtával a porckorongok víztartalma csökken, megkopnak, emiatt könnyebben sérülnek, mérséklődik a gerinc rugalmassága és terhelhetősége, a hirtelen, nagy terhelésre (rossz mozdulat, nagy súly emelése, bemelegítés nélküli edzés, …) a gyűrűk átszakadhatnak, a porckorongban lévő anyag elszivároghat és kialakulhat a porckorongsérv. 

Kevesen tudják, hogy a mozgásszegény, ülő életmód, és a statikus álló helyzetű életmód is a gerincsérv rizikófaktorai közé tartozik.

Tünetei

A porckorongsérv változatos fájdalmakat okoz, akár kiszakad, akár nem. Lehetnek kisugárzó panaszok is, a nyaki sérvnél a karokba, az ágyéki sérv esetén a lábakba. Gerincsérv tünete lehet egy egyszerű derékfájdalom, vagy a nyaki mozgás beszűkülése is, amit „elaludt nyak”-ként érzékel az érintett. 

A tünetek egyeseknél csak lassan jelentkeznek, sok esetben olyan neurológiai panaszokkal társulva, mint a végtagok izmainak gyengülése, mozgás beszűkülések, érzészavarok (zsibbadás, érzéketlenség), a legsúlyosabb esetekben még széklet- és a vizeletürítés zavarokat is okozhat. 

Így segíthet a mozgás

Gerincsérv gyanúja esetén elsődleges a szakorvosi vizsgálat, aminek része a képalkotó diagnosztika is, mert egyértelműen csak ezzel lehet diagnosztizálni. Az orvos az eredmények alapján tesz kezelési javaslatokat. A gyógyítás legfőbb célja a gerincsérvvel járó keserves fájdalom csillapítása, aztán pedig meg kell szüntetni a kitüremkedett porckorongnak, a mellette futó idegekre gyakorolt nyomását. Ebben segíthet a gyógytornától alökéshullám kezelésen keresztül az injekciós kúra, és végső esetben a műtét.

“Magát a fájdalomcsillapítást sokaknak a gyógytorna kezelések eredményezik, mert számos esetben egy gyulladáscsökkentő kúra nem fogja megszüntetni a tüneteket. A fájdalom hatékony csökkentésében tehát nagy szerepet játszanak a gyógytorna gyakorlatok, a fizioterápia, a manuálterápia – ezek nagyon fontos eszközök a porckorongsérvből való felépülésben, sőt már a megelőzésben is. A személyre szabott mozgás sorok megerősítik a gerinc menti mély izmokat és csökkentik a gerincoszlopra nehezedő nyomást. Ezen felül hozzájárulnak a gerinc mobilitásához, hosszútávon pedig csökkentik a kiújulás esélyét a gerinc más szakaszain”– informál Kéri Zsófia, a FájdalomKözpont gyógytornász- manuálterapeutája, hozzátéve: 

“Ugyanakkor az is fontos, mikor kezd a páciens újra mozogni és visszatérni az aktív életvitelhez. Csak lassan, fokozatosan szabad növelni az aktivitási szintet, ebben az orvos és a gyógytornász tudnak iránymutatást adni. Megfelelően felépített, időben elkezdett és rendszeresen végzett gyógytorna segítségével akár a műtét is elkerülhető lehet.”

Milyen mozgások javasoltak, milyenek kerülendők?

“Mindenképpen személyre szabottan kell meghatározni a mozgástípusokat! Ha valamilyen sportot már űzünk, akkor sem mindegy, hogy ott miként végezzük a mozdulatokat. Sérüléseket nagy eséllyel el lehet kerülni, ha gyógytornán egyénre szabottan kialakítjuk/megerősítjük a testtudatot. Amint a páciens megtanulja a kontrollált, helyesen végzett izom aktivitásokat/megfeszítéseket, úgy azt direkt feladatokkal adaptáljuk a megfelelő sporthoz – hangsúlyozza a szakember. – Porckorongsérv és más gerincproblémák esetén a gyógytorna mellett ideális mozgástípus lehet a jóga, az úszás, a gyaloglás és a kerékpározás (akár fekvő kerékpáron) – minden esetben a kezelőorvossal és a gyógytornásszal egyeztetve.”                                                                            

Forrás: Fájdalomközpont

https://www.fajdalomkozpont.hu/hirek/gerincserv-mozgas-akar-mutet-helyett-is
Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

11 perc az ülőmunka hátulütőinek kompenzálására

Reggel beülünk az autóba, vagy valamelyik tömegközlekedési járműbe, hogy aztán 8-10 órát ülhessünk az irodában a számítógépünk előtt, majd este leülünk a televízió elé még néhány órára. Az egyre nagyobb teret hódító home office szintén nem kedvez a mozgásigényünknek. Ha így belegondolunk, gyakorlatilag egész nap ülünk, mielőtt lefeküdnénk. A testünk és az izmaink ennél többre hivatottak.

Vélemény, hozzászólás?