Allergia, de épp most mire?

A tavasz igazi kínzókamra az allergiások számára, sokan azonban közülük sincsenek pontosan tudatában annak, mire is allergiások. Legtöbben a szálló nyárfa-pelyheket okolják a tüneteikért. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa arról számol be, milyen okok állhatnak valójában a szénanáthás tünetek mögött.

Meleg egyenlő magasabb pollenkoncentráció

Az a pollendömping, ami az esős időszakot követi a felmelegedéssel együtt, több növény szórása egyszerre. Ebben az időszakban a nyír, a tölgy, a platán okozhatnak gondot az arra érzékenyeknek, de a juhar, a kőris, a fűz és a tiszafafélék szintén okozhatnak szénanáthás panaszokat. A nyárfa mostanra már elszórta a pollenjeit, de maguk a nyárfaszöszök ártalmatlanok, mert nem tartalmaznak allergén fehérjéket.

Most jól jöhet az allergiateszt

A levegőben aktuálisan jelen lévő allergén növények pollenszemei okozhatják, ha valakinél ebben az időszakban jelentkeznek pollenallergiás tünetek – mondja dr. Moric Krisztina. – Ezeket az aktuális napi pollenjelentésben tudjuk nyomon követni. Jelenleg is több növény virágzik, így allergiavizsgálatra van szükség, hogy meg tudjuk állapítani, hogy pontosan melyik okozza a panaszunkat.

Allergiát jelző tünetek és a megoldás

Alap allergiára figyelmeztető tünetek a tüsszögés, az orrfolyás, az ingerlő köhögés, de akár az ödéma is. Szerencsére létezik olyan vérvizsgálat, mely révén meghatározható az allergén, és a panaszok és vizsgálati eredmények tükrében allergológus segítségével olyan személyre szabott kezelési terv állítható össze, mely révén az allergén növény pollenszórásának hátralévő heteit szénanátha nélkül tölthetjük el.

Forrás: Femina

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Sok a méreganyag a májadban? Ezek jelezhetik

A máj közel 500 testi folyamatban vesz részt, így szerepet játszik a méregtelenítésben is, nem csoda, hogy az egyik legfontosabb szerv. Lássuk, milyen tünetekkel jelzi a májunk, ha a megtelik méreganyagokkal.

Vélemény, hozzászólás?