Wavita egészség webáruház
Hirdetés
KONTAKTLENCSÉK a legnagyobb gyártóktól 30-60 százalék kedvezménnyel, akár ingyenes szállítással, azonnal saját raktárról, 30 napos visszavételi garanciával az eOptika.hu kontaktlencse webboltból. Vásároljon most!
Hirdetés

Túlzásba vitted a koffeint? Ez az 5 jel figyelmeztethet rá

Ahány ember, annyi koffeintűrőképesség, na de vannak jelek, amik kifejezetten óvá inthetnek a további kávé elfogyasztásától. Cikkünkben megmutatjuk, melyek ezek.

Mivel a kávén kívül számos más élelmiszer (tea, csokoládé, energiaital, vitaminital) vagy akár fájdalomcsillapító is tartalmazhat koffeint, ezért könnyű akár túlzásba vinni is a fogyasztását. Ha átlépjük azt a bizonyos határt, változatos panaszokkal találhatjuk magunkat szembe. Amellett, hogy mértékkel fogyasztva hangulatjavító és anyagcserefokozó hatással bír, és fokozza a fizikai és mentális teljesítményt, a túlfogyasztása nem kívánt tünetekhez vezet.

Sokan kezdjük kávéval a napot, és sokan szeretjük koffeinnel kísérni az ebédet is, sőt az uzsonnát is, de mindig marad bennünk kétség, mennyi az elfogadható szint a szervezetünk számára. Egy egészséges felnőtt napi megengedhető koffein-adagját 400 milligrammban maximalizálja a Mayo Clinic, ami maximum napi négy csésze főzött kávé elfogyasztását jelenti. Ugyanakkor a főzött kávén túl nem árt tisztában lenni az egyéb koffeinforrásokkal sem, nehogy túllépjük a még egészséges adagot ebből a serkentőszerből. Érdemes áttanulmányozni azoknak az egyéb italoknak a címkéjét, amiket még fogyasztunk a nap során.

Jó tudni, hogy a személyre szabott, vagyis a szervezet számára még megfelelő mennyiségű koffein adagját a genetikai adottságok is befolyásolhatják, ahogy a megszokás, a szervezet hozzászoktatása is. Ugyanakkor bizonyos jelekre érdemes figyelnünk, mert ezek a túlzásba vitte koffeinfogyasztásra és annak következményeire hívhatják fel a figyelmünket.

Jelek, amik arra figyelmeztetnek, hogy túlléptük a határt

Mentális tünetek

Azáltal, hogy a koffein gátat szab az adenozin nevű, alvásra felkészítő neurotranszmitternek, éberséget okoz. Azontúl, hogy nem segíti az alvást, a koffein túlzásba vitele idegessé, izgatottá teszi a szervezetet. Emellett a koffein a kortizol, vagyis a stresszhormon szintjét is megemelheti.

Szíves tünetek

Átmenetileg ugyan, de a koffein a vérnyomás jelentős megemelkedését is okozhatja, különösen azok esetében, akik ritkán élnek vele. Azok esetében, akik magas vérnyomással küzdenek, mindenképpen javasolt a koffeinbevitel minimalizálása, és erről kezelőorvossal is érdemes esetükben konzultálni. A koffein szaporább szívverést is okozhat.

Fáradtsági tünetek

A koffeint általában azért fogyasztjuk, hogy ébren tartson minket fizikailag, szellemileg, ugyanakkor jó tudni, hogy ez a hatása fordítva is megvalósulhat. A túlzásba vitt koffeinfogyasztás ugyanis ellehetetlenítheti a pihentető éjszakai alvást, lerövidítheti az alvásidőt, ugyanakkor megnövelheti az alalváshoz szükséges időtartamot. Mindez a nap folyamán fáradtságban csúcsosodhat ki.

Megváltoztathatja a vizelési szokásokat

A magas koffeinbevitel fokozza a vizeletürítési igényt, mivel a kávéban található vegyület serkentően hat a húgyhólyag működésére. A tartósan sok koffein fogyasztása könnyebben végződik inkontinenciában a kutatások szerint.

Zavar az emésztésben

Sokan a kávétól várják a reggeli bélmozgás beindulását, amit a feketében található, székletlazító hatású, gasztrin nevű hormon felszabadulásának tulajdonítanak. Ez a hormon felgyorsítja a vastagbél aktivitását. Ezért a túl magas koffeinfogyasztás hasmenéshez is vezethet.

Mindezek tükrében valóban érdemes mértékkel fogyasztani a nap során a koffeintartalmú italokat.

Forrás: Femina

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

(x) Amit a fogínyvérzésről és a fogínybetegségről tudni érdemes

Amennyiben fogínyvérzést tapasztal, minél előbb keresse fel fogorvosát, hogy azonosíthassa a probléma okát. Az alábbiakban a fogínyvérzés leggyakoribb kiváltó okáról, a fogínybetegségről lesz szó.

(x) Minden egy helyen a CBD-ről!

A CBD olaj mára kifejezetten ismertté, elterjedtté vált. Egyre többen tudni vélik, hogy mire is jó, hogy nem bódít, nem kábít, viszont nagyon is pozitívan befolyásolhatja a szervezet optimális működését. Az egészség támogatása pedig kétségtelenül életkortól, egyéni állapottól függetlenül kulcsfontosságú. De azért még mindig nagyon sok a kérdőjel a témában, tehát célszerű megbízható forrásból tájékozódni.

A környezettudatos mosás hátulütői

A környezettudatosságnak ezzel a módjával magadnak árthatsz

Egy friss kutatás mutatott rá arra, hogy az alacsony hőmérsékletű mosás nemcsak nem tisztítja meg a baktériumoktól az adott ruhadarabot, hanem még ideális táptalajt is biztosít nekik a szaporodáshoz. Ilyen baktérium a szalmonella, kólibaktérium (E. coli), két komoly fertőzést okozó bacilus, amik hemzseghetnek akár az alsóneműinken is.

Nyerj komplex laboratóriumi szervi szűrőcsomagot 26.000 Ft értékben! (x)

Derítsd ki rövid időn belül milyen állapotban vagy egy főorvosi laboratóriumi szervi szűrőcsomag révén az …

Nyeremény

Hogyan nyerhetsz 3 dimenziós totálképet a szervezeted állapotáról? (x)

A teljes tested 3D-s ESG vizsgálata révén. De most még többet is nyerhetsz, ha részt veszel legújabb nyereményjátékunkban. Játssz és nyerj, akár hosszabb életet is a nyereménnyel!

Nyereményjáték parajdi sópárna csomag.

Édes álmok anti allergia és asztma parajdi sópárna csomag

Nyerd meg az Életsó Parajdi só- és illatpárna csomagját, és legyenek szép álmaid! (X)

Gyakornoki lehetőség az EgészségÜgyeletnél!

Dől belőled a szó? Az jó! Online egészségmagazinunk várja elsősorban újságíró, kommunikáció, illetve magyar szakos …

Elkerülhető-e a szívinfarktus?

Bevallottan sokan félünk egy, a szívünket érő hirtelen „támadástól”. Nem felesleges az aggodalom, hiszen hazánkban 20.000 feletti az évenkénti infarktusok száma. Ám ha időben felfigyelünk a testünk motorjának meghibásodását jelző tünetekre, megelőzhető a nagyobb baj.

Vélemény, hozzászólás?