Allergiások figyelem: súlyosabb tüneteket tapasztalhatnak

A szokásosnál nagyobb a levegő pollenkoncentrációja az enyhe tél, és a száraz tavaszi időjárás miatt, ez pedig súlyosabb tüneteket okozhat az allergiásoknak. A kórházakban, klinikákon már megnőtt a betegforgalom, az erősen beköszöntő allergia-szezon miatt.

“Megszokott, hogy márciustól őszig az általános tünetek: orrdugulás, vízszerű orrfolyás, rohamszerű tüsszögés, orr-, torok-, szem- vagy fülviszketés miatt sokan keresik fel a klinikánk ambulanciáját, de idén az átlagosnál többen és súlyosabb tünetekkel is jelentkeznek” – számolt be dr. Kraxner Helga a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa. Sok páciensnek már most komolyan romlott az életminősége az erős allergia-szezonnak köszönhetően.

Tünetek

Sokaknál jelentkezik súlyos alvászavar, folyamatos fáradékonyság, továbbá az allergia okozta elhúzódó, vagy visszatérő kötőhártyagyulladás.

Mit lehet tenni?

“A hatékony terápia kialakítása és a gyógyszerek beállítása mellett életmódbeli változásokkal is javítható az allergiások élete: gyakori hajmosás, ruha- és ágyneműcsere, pollenszűrős szúnyoghálón keresztüli szellőztetés segíthet a tünetek enyhítésében. Érdemes emellett sós orrmosó folyadékot is használni, amely eltávolítja az orrnyálkahártyáról és a szem kötőhártyájáról az irritáns anyagokat és a pollent – ajánlja dr. Kraxner Helga.

Forrás: Semmelweis Egyetem

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Sok a méreganyag a májadban? Ezek jelezhetik

A máj közel 500 testi folyamatban vesz részt, így szerepet játszik a méregtelenítésben is, nem csoda, hogy az egyik legfontosabb szerv. Lássuk, milyen tünetekkel jelzi a májunk, ha a megtelik méreganyagokkal.

Vélemény, hozzászólás?