Rákbeteg rehabilitáció argentin tangóval?

Egy amerikai intézet argentin tangóra tanítja a betegeket a kemoterápiás kezelés után, azért hogy visszanyerjék az egyensúlyérzéküket. Ez a szokatlan, új módszer jelentősen felgyorsítja a páciensek járóképességének visszanyerését, és csökken az elesésekkel járó sérülések kockázata.

Argentin tango és rákbeteg rehabilitáció
A kép forrása: artsandsciences.osu.edu

„A kemoterápia képes elpusztítani a rákot sok betegben. Sajnos a terápia mellékhatásként károsítja az egészséges szöveteket, például a betegek lábában húzódó idegeket, ami egyensúlyi problémákhoz vezethet és növeli az elesés kockázatát.” – nyilatkozta Lise Worthen-Chaudhari, az Ohiói Állami Egyetem Wexner Orvosi Központjának kutatója.

A kemoterápiának ez a melléhatása a perifériális neuropátia. A tanulmányok szerint a páciensek közel 70% -át érinti egy hónappal a kezelés után, és még hat hónappal a kezelés után is még több mint a 30%-uk szenved tőle.

Az új módszer az Ohioi Állami Egyetem egyik hallgatójának, Mimi Lamantiának köszönhető, Ő találta ki, hogyan lehet eredményesen segíteni a betegek rehabilitációjában.

„Orvostanhallgatóként tisztában voltam, milyen egyensúlyi problémákkal kell szembenézniük ezeknek a betegeknek” – nyilatkozta Lamantia. „És mint táncos, tudtam, hogyan tudnék nekik segíteni, ezért elkezdtük a betegeket tangóra tanítani.”

Mindössze 5 hetes tánckurzus után a páciensek egyensúlyérzéke átlagosan 56%-kal javult, és a testi erejük is mérhetően nőtt, pedig ez gyakran romlani szokott a rákkal kapcsolatos izomvesztés miatt.

„Az argentin tangó nemcsak a betegek fizikai állapotát javította, hanem a szociális, a kreatív, és a kifejezési összetevőkre is kedvezően hatott” – mondta Lamantia. „Láttam a javulást az egyéneken, és nem csak a mozogásukon, hanem az önbizalmukon, és ahogyan sétáltak az osztályban. Igazi öröm volt nézni.”

Forrás: origo.hu

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

Ötven nap alatt a Föld körül… daganatos betegséggel (x)

Cadart Máriával tavaly (2022 novemberében) készítettünk interjút, akkor betegségéről (gyomor- és petefészek-daganatáról) és a frissen beültetett katéter használatáról mesélt. Néhány hónappal később, 2023 márciusában újra elbeszélgettünk vele, miután egy hosszú, szinte kalandregénybe illő utazás során hazaérkezett Melbourne-be…

Vélemény, hozzászólás?