10 döbbenetes dolog, amire a bőröd figyelmeztethet

A bőr tested legnagyobb méretű szerve, és jóval több egyszerű védőburoknál. Ahogy a haj, a köröm, úgy a bőr is jelezheti, mi zajlik a felszín alatt. Sokan azt hiszik, a problémás bőr egyszerűen csak a szépségápolási rutin megváltoztatására figyelmeztet, de állapota különböző kórokra is utalhat. Ezt a tényt a bőrgyógyászok is alátámasztják.

A tested, a bőröd kommunikál. Ha jól olvasod az általa küldött jeleket, akkor pontosabb képet kaphatsz saját egészségi állapotodról. Cikkünk most ebben segít.

Amire a bőröd figyelmeztethet

1. Száraz, viszkető bőr

Ha a bőröd olyannyira hajlamos a kiszáradásra, hogy viszket is, akkor egyáltalán nem biztos, hogy elég, ha lecseréled a hidratáló krémedet.

A krónikusan száraz bőr oka gyakran lehet a következő három tényező: az ekcéma, a cukorbetegség, a klíma.

Az ekcéma, krónikus gyulladásos bőrbetegség, ami száraz, viszkető, gyulladt és repedezett bőrt eredményezhet. Ez immunológiai, genetikai és környezeti elemekre is visszavezethető probléma, amivel érdemes bőrgyógyászhoz fordulni. A bőrszárazság cukorbetegségre is utalhat, ezt is érdemes kivizsgáltatni.

10 döbbenetes dolog, amire a bőröd figyelmeztethet

2. Pattanások az állon

Újra és újra pattanások jelennek meg az álladon? Ezen a területen a kellemetlen pontok hormonális problémára utalhatnak. Ez a fajta felnőtt akne az érettebb nőknél, és nem a tizenéveseknél jellemző.
Első, amit mindenképpen hanyagolj, az aggódás. Ugyanis az aggodalmaskodás, a frusztráció csak tovább fokozza a hormonális akne problémáját, ami első sorban stresszes időszakban, vagy a menopauza idején ütheti fel a fejét.

3. Szokatlan szőrnövekedés

Ha az olyan klasszikus férfi területeken, mint amilyen az áll, nem kívánatos szőrszál „csírázik” a hölgyek arcán is, az a policisztás ovárium szindróma (PCOS) jele lehet. De a genetika és a hormonok is okozhatják. Ha egyéb a PCOS-ra utaló tünetek is jelentkeznek nálad (Pl. nem megy a fogyás diétával, mozgással se; szabálytalan a mentsruáció), mindenképpen fordulj orvoshoz.

4. Sötét karikák

Mielőtt vastagon bekennéd korrektorral a szem körüli sötét karikáidat, gondolkodj el azon, vajon mi okozza. A hátterében állhat genetikai, életkori vagy életmódbeli tényező is, illetve ezek kombinációja. Anatómiailag, ahogy öregszünk, a szem körüli bőrszerkezet is átalakul „strukturálisan”, így az összkép beesettebbnek tűnik. De a szem körüli karikákért felelőssé tehető a tápanyag- vagy az alvás-, valamint a hidratáció hiánya is.

Amit a bőröd jelez

5. Szeplők és anyajegyek

A szeplők és anyajegyek az élethosszig tartó, és összeadódó leégések jelei is. A legtöbb leégés gyermekkorban és a tini évek alatt fordul elő, sajnos ezek növelhetik a bőrrák kockázatát. Tudatosan tartsd szemmel a bőröd. Minden változásra, ami a hámréteget érinti, figyelj oda. A rendszeres bőrgyógyászati szűrővizsgálatok, illetve a melanoma szűrés napjainkban különösen életmentő lehet.

6. Bőrpír

A kis piros dudorok, pattanások, akne-szerű elváltozások, a bőrpír, a szárazság mind-mind a rosacea tünetei lehetnek. Ez egy olyan krónikus bőrbetegség, amit környezeti és genetikai tényezők is okozhatnak. Gyakran kiváltó tényező lehet az időjárás, a fűszeres ételek, a testmozgás és a stressz.Figyelmeztető bőrtünetek

7. Sápadt arcszín

A kiszáradás jele lehet, ha az arcod fénytelenné és sápadttá válik. Télen az időjárás is okozhatja a sápadtságot. A bőséges folyadék (víz, cukormentes tea) fogyasztása és a sok alvás javíthatja a bőröd megjelenését is.

8. Duzzadt, irritált szemhéjak

A duzzadt szemek kapcsán az allergia lehet a tettes. Ha az irritációt kiütés is kíséri a szemhéjon, akkor ekcéma is okozhatja. Felnőtteknél a szárazság és a szemhéjon található kiütések az ekcéma gyakori tünetei.

9. Látható seprűvénák

A csúnya erek nem csak esztétikai problémát jelentenek. A vénák fontos mutatói a keringési rendszer egészségének. A seprűvénák vagy visszerek a lábadon mélyebb problémákra utalhatnak. Az életkor, a testsúly, az életmódbeli és a genetikai tényezők is okozhatják. És jövőbeli egészségügyi (keringési, érrendszeri) problémákat vetíthetnek előre.

Sápadt arcszín

10. Vörös, viszkető kiütés

A kiütéseket általában kontakt dermatitis okozza, vagyis a bőr érintkezik valami irritáló anyaggal, ami hatására a kiütés a bőr immunválasza. De kiütések jelentkezhetnek meleg, nedves területeken, és okozhatja azokat gombás fertőzés, vagy a nem megfelelően kezelt cukorbetegség is.

A bőrbetegségekre, és bőrtünetekre különösen igaz a mondás, miszerint jobb félni, mint megijedni. Ha a felsoroltak közül bármelyik tünetet is észleled magadon, fordulj szakemberhez! Cikkünket további 6 tünettel folytatjuk hamarosan.

Forrás: besthealthmag.ca

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

A szőlő és a szépségápolás.

Egy fürt egészség – A szőlő

A szőlő talán az egyik legnagyobb múlttal és kultúrával rendelkező gyümölcsünk, ami nem csak finom, de …

Vélemény, hozzászólás?