(x) Amit a fogínyvérzésről és a fogínybetegségről tudni érdemes

A fogínyvérzést leggyakrabban fogínybetegség okozza, de előfordulhat várandósság és ritkábban súlyosabb betegségek (leukémia, szisztematikus vérzéses betegség stb.) esetében is. Amennyiben fogínyvérzést tapasztal, minél előbb keresse fel fogorvosát, hogy azonosíthassa a probléma okát. Az alábbiakban a fogínyvérzés leggyakoribb kiváltó okáról, a fogínybetegségről lesz szó.

Mi az a fogínybetegség?

A fogínybetegség egy általános megnevezés a beteg fogínyre. A fogínybetegség egy viszonylag gyakori probléma a felnőttek köreiben, a gyermekek között azonban ritkábban alakul ki.

A fogínybetegségnek két formája van, amelyek egymást követik: először gingivitisről, majd periodontitisről beszélünk.

Gingivitis

A gingivitis a fogíny begyulladása. Ez a fogínybetegség enyhébb formája, ami teljes mértékben visszafordítható és szinte mindig a helytelen fogápolás okozza. A gingivitis leggyakoribb tünete a fogmosás közben tapasztalt fogínyvérzés.

Periodontitis

A periodontitis akkor alakul ki, ha a gingivitist nem kezelik időben. A fogínybetegség ezen súlyosabb formája már maradandó, visszafordíthatatlan károkat tehet a fogínyben.

A periodontitis hatására a fogat körülvevő fogíny elgyengül és megritkul, aminek hatására apró lyukak alakulnak ki a fogínyben. Ezekben a baktériumok könnyedén elterjedhetnek, mert nehéz tisztán tartani őket.

Minél tovább marad kezeletlenül, a periodontitis az állkapocscsontot is megtámadhatja, ami így elgyengül, és kilazulnak benne a fogak. Ez a fogak kihullását is eredményezheti.

A periodontitis súlyosabb tünetei többek között:

 • kelések a fogínyen
 • a fogakat rögzítő fogínyszövetek elgyengülése
 • a fogakat rögzítő csontok elgyengülése
 • visszahúzódó fogíny
 • laza fogak
 • kihulló fogak

Mi okozza a fogínybetegséget?

A fogínybetegséget a lepedék okozza. A lepedék egy, a fogakon és a fogínyen folyamatosan képződő baktériumréteg. Ezek a baktériumok többnyire ártalmatlanok, de megtalálhatók köztük a fogínybetegséget okozó fajok is.

A lepedék képződését nem lehet elkerülni, ezért fontos, hogy napi rendszerességgel tisztítsa fogait fogmosással, fogselymezéssel, illetve szájvíz használatával.

Amennyiben a lepedéket nem tisztítják le rendszeresen és megfelelően a fogakról, idővel megkeményedik és fogkővé alakul át. A fogkövet csak fogorvosa tudja szakszerűen eltávolítani.

Mik a fogínybetegség észlelhető tünetei?

A fogínybetegség gyakoribb tünetei:

 • fogínyvérzés fogmosás közben
 • vér a nyálban
 • piros, feldagadt fogíny
 • kellemetlen lehelet
 • laza fogak
 • kelések a szájban
 • kihulló fogak

A fogínybetegség megelőzése

Fogorvosi vizsgálat

Az fogínybetegség kezeléséhez először is keresse fel fogorvosát, hogy megállapíthassa a probléma jellegét és minél előbb elkezdhesse kezelni azt. A fogínybetegségre fokozottan vonatkozik, hogy minél előbb fedezik fel, annál könnyebben és sikeresebben kezelhető.

Ha korábban még nem volt fogínybetegsége, akkor (ha nincs más panasza) fél évente ajánlott bejelentkezni egy általános vizsgálatra. Amennyiben fogínyproblémái vannak, dohányzik, várandós vagy cukorbeteg, gyakoribb vizsgálatokra is szükség lehet, amit fogorvosával kell megbeszélnie.

A szájhigiénia megőrzése

A helyes szájhigiénia megőrzése elengedhetetlen a fogínybetegsége elkerüléséhez, illetve sikeres kezeléséhez:

 • Naponta két alkalommal mosson fogat, 2-3 percen át (egyszer reggel és egyszer lefekvés előtt)
 • Használjon elektromos fogkefét
 • Használjon fluoridban gazdag fogkrémet (a fluorid segít a fogzománc megerősítésében)
 • Végezzen naponta fogközi tisztítást (fogselyemmel vagy interdentális fogkefével)
 • Használjon szájvizet, ha fogorvosa azt javasolja önnek

A fogínybetegség kezelése

A fogkő eltávolítása

A fogkő eltávolítását szakorvos végzi. Ez többféle eszközzel is módszerrel is történhet, például a fogkő lekaparásával, majd a fogfelület lecsiszolásával, ami a hátramaradó fogkövet és elszíneződést segít eltávolítani.

Mély sebtisztítás

Egyes fogínybetegségek esetében a fogíny alatti tisztításra lehet szükség, amely során a szakorvos eltávolítja a baktériumokat a foggyökér mellől. Ez a beavatkozás érzéstelenítés alatt történik.

További kezelések

Amennyiben súlyosabb fogínybetegségben szenved, további kezelésekre lehet szüksége, például antibiotikumos vagy sebészeti terápiára. Egyes esetekben a fog eltávolítására is szükség lehet. Fogorvosa tájékoztatja majd, hogy milyen beavatkozásra lesz szükség, és hogy hogyan zajlik majd az operáció.

A dohányzás megszüntetése

A dohányzás súlyos veszélyt jelent a fogínyre, és a fogínybetegség egyik fő kiváltó tényezője is. A dohányzás végleges megszüntetésével fogínye jelentős javulást tapasztalhat.

Wavita.hu a Walmark webáruháza
Hirdetés

Nézd meg ezt is

(x) Milyen fogszabályozási lehetőségek vannak manapság?

Jó hír, hogy sosincs késő a fogszabályozáshoz, bármely életszakaszban biztonságos és tartós eredményt nyújt. Ehhez érdemes jól megválasztani a fogszabályozó típusát.

Vélemény, hozzászólás?